În urmă cu doar câteva zile, o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost supusă primei proceduri de chemoembolizare efectuată vreodată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Deşi pacienta se află într-un stadiu avansat al bolii, procedura a decurs foarte bine, ea fiind externată la începutul săptămânii şi, conform planului terapeutic, peste câteva săptămâni, se va întoarce pentru următoarele şedinţe.
Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, procedura a durat aproximativ o oră şi a fost prima intervenţie efectuată cu angiograful primit de către SCJU în cadrul proiectului European „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri - DIPCDCI”.
Medicii spun că această chemoembolizare este alternativa la chimioterapia clasică şi presupune introducerea selectivă, doar în zonele afectate, de substanţe embolizante şi citostatice, urmărindu-se distrugerea tumorilor. Alături de colectivul din cadrul SCJU, la procedura de săptămâna trecută a participat o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic „Fundeni”, care va lua parte şi la următoarele intervenţii.
Altfel spus, aceasta este o intervenţie inovativă, un tratament prin care milioane de microsfere încărcate cu o substanţă chimioterapică sunt introduse în interiorul vaselor tumorale. Se foloseşte un microcateter, un instrument foarte subţire, cu diametrul interior de dimensiunea câtorva fire de păr. Apoi, acesta se introduce în tumorile ce urmează a fi distruse, după care, în aceste tumori se injectează milioane de microsfere încărcate cu un chemioterapic. Această substanţă va distruge tumora, iar microsferele vor bloca vasele de alimentare. Practic, tumora este distrusă printr-un dublu efect: efectul citotoxic al chemioterapicului şi efectul de blocadă, prin închiderea vaselor care alimentează tumora.