În unele situații, se impune efectuarea unui tratament de canal radicular, adică îndepărtarea pulpei dentare, un ţesut conjunctiv ce conţine vase de sânge şi fibre nervoase din centrul dintelui. După ce se extrage pulpa dentară deteriorată, afectată de boală sau necrozată, se curăţă spaţiul rămas, se pregăteşte şi se obturează. În anii trecuți, când existau astfel de probleme, dinţii cu pulpa deteriorată sau afectată de boală erau extraşi în totalitate. În prezent, însă, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi.
Cele mai frecvente cauze ale deteriorării sau necrozei pulpare sunt: fisura dintelui, o carie profundă, un traumatism dentar, o lovitură la care a fost supus dintele. Potrivit dr. Florentina Stoica, odată ce pulpa se infectează sau se necrozează, în lipsa tratamentului se poate forma puroi la vârful rădăcinii, în osul maxilar, cu formare de abces. Abcesul poate distruge osul subiacent, provocând durere. Specialistul a precizat că tratamentul canalului radicular se desfăşoară în mai multe etape, necesitând mai multe vizite la cabinet, în funcţie de situaţie.
În primul rând, se creează accesul prin spatele dintelui, dacă este dinte frontal, sau prin coroană, dacă este molar/premolar. Imediat după îndepărtarea pulpei afectate (pulpectomie), camera pulpară şi canalele radiculare sunt curăţate, lărgite şi dezinfectate în vederea obturaţiei.
Dacă intervenţia necesită mai multe vizite, se inserează o obturaţie temporară în deschiderea coronară pentru a proteja dintele.
„Obturaţia temporară este îndepărtată, efectuându-se obturaţia permanentă a camerei pulpare şi canalului radicular. Ca urmare, în fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează prin cimentare. În unele cazuri, în canal se inserează un pivot din metal sau fibră de sticlă, pentru susţinerea structurii. Ultima etapă constă în reconstrucţia coronară a dintelui, pentru remodelare şi aspect estetic. Totuşi, dacă distrugerea dintelui este avansată, va fi necesară inserarea unui pivot pentru reconstrucţie, înainte de montarea coroanei”, a explicat medicul.
Cât timp rezistă un dinte restaurat? Dinţii trataţi şi restauraţi pot rezista o viaţă, cu îngrijirea adecvată. Deoarece cariile dentare recidivează pe dinţii trataţi, o igienă orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă.
Nemaiexistând pulpa dentară, dinţii cu tratament de canal radicular devin fragili şi sunt mai expuşi riscului de fractură. De aceea, după tratamentul canalului radicular, este absolut necesară o reconstrucţie coronară sau obturaţie.
Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament. Aceasta va releva dacă distrugerea osului continuă sau dacă are loc regenerarea ţesutului osos.