27 Octombrie 2017
1884 accesări
42 comentarii

În unele situaţii, bebeluşii au nevoie, chiar din primele zile de viaţă, de tratamente sau intervenţii din partea medicilor, pentru a pleca sănătoşi acasă, alături de părinţii lor.

Specialiştii Euromaterna ne dau detalii despre o metodă de tratament, utilizată cu scopul de a menţine nivelul bilirubinei indirecte sub pragul de neurotoxicitate, denumită exsanguinotransfuzie. Această manevră necesită tehnici sterile şi trebuie neapărat efectuată într-o unitate de Terapie Intensivă Neonatală.

„Exsanguinotransfuzia este o metodă care îi ajută pe nou-născuţi şi poate fi utilizată în diferite situaţii, precum incompatibilitate de Rh sanguin, policitemie, anemie sau şoc septic, pentru epurare de toxine. Pentru a face acest tratament, este nevoie de anumite materiale. Aşadar, trebuie să avem un incubator deschis, echipament pentru resuscitare, medicaţie, echipament pentru monitorizare, echipament pentru cateterizare ombilicală, sânge, comprese, mănuşi, halate, măşti, seringi, toate sterile”, a spus Simona Petcu, asistent medical principal, Euromaterna.

Aşadar, prin această procedură, se poate salva viaţa micuţilor, însă aceasta trebuie făcută doar de persoane calificate, incluzând anumite materiale absolut necesare pentru montarea cateterului venos ombilical: măşti, mănuşi, halate, comprese sterile, ser fiziologic, alcool sanitar, betadină etc.

„Sângele care se utilizează are Rh negativ, izogrup cu nou-născutul sau grup 01. Prima dată se efectuează probele de compatibilitate. Sângele nu trebuie să fie mai vechi de 72 ore, să fie încălzit la 37 grade Celsius. Durata procedurii este între 90 şi 120 minute. Nou-născutul trebuie plasat într-un incubator deschis, imobilizat uşor, iar conţinutul gastric va fi evacuat înainte de începerea manevrei. Monitorizarea trebuie să fie continuă. Micul pacient se sedează, iar montarea cateterului ombilical se face în condiţii sterile cu verificarea radiologică a poziţiei acestuia”, mai spune asistentul medical.

Totodată, se verifică compatibilităţile şi temperatura sângelui. Sângele trebuie agitat, din când în când, iar prin cateter se extrage şi se injectează alternativ, cu seringa, sânge. Se înregistrează cantitatea de sânge scos şi introdus şi se monitorizează nivelul bilirubinei, la începutul, în timpul şi la sfârşitul tratamentului. Nivelul bilirubinei va fi monitorizat la două, patru şi şase ore după. Fototerapia va fi efectuată atât înainte, cât şi după tratament. Prezenţa a doi medici şi două asistente este obligatorie.

Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon al Spitalului Euromaterna, 0241.605.555.

Taguri articol: sfatul medicului terapie euromaterna toxicitate bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii