30 Mai 2016
2431 accesări
0 comentarii

Cataracta este o afecţiune ce se caracterizează prin opacifierea cristalinului şi ca urmare, scăderea acuităţii vizuale. Această afecţiune este specifică persoanelor înaintate în vârstă, însă poate fi întâlnită, mai rar, şi la tineri, chiar şi la copii (cataracta infantilă). Specialiştii Mrini Eye Hospital recomandă persoanelor afectate, în momentul în care calitatea vederii scade, să efectueze un consult oftalmologic.

Specialiştii recomandă tratamentul, în funcţie de gradul de severitate a cataractei. Dacă este vorba despre o cataractămai evoluată, singurul tratament este cel chirurgical şi constă în înlocuirea cristalinului natural opacifiat, cu unul artificial. Însă, dacă boala este într-o fază incipientă, specialiştii nu recomandă intervenţia chirurgicală, simptomele putând fi ameliorate cu o pereche de ochelari.

„În urma investigaţiilor putem depista dacă este un început de cataractă sau o cataractă mai evoluată. În momentul în care avem un diagnostic complet şi concret, putem îndruma pacientul către o anumită conduită terapeutică. Nu tot ce înseamnă cataractă, înseamnă operaţie. Noi recomandăm efectuarea acestei intervenţii, în momentul în care calitatea vederii interferează cu activitatea de zi cu zi a pacientului”, a declarat dr. Relu Anghele, specialist oftalmolog, Mrini Eye Hospital.

În funcţie de morfologia şi densitatea cataractei, intervenţia chirurgicală poate fi sau nu, amânată. Acest lucru se stabileşte de comun acord, de către medicul curant şi pacient.

„Cataracta evoluează în timp, deoarece opacifierea devine din ce în ce mai densă. În urma stabilirii diagnosticului, explicăm pacientului procedura, dar momentul intervenţiei chirurgicale îl decidem de comun acord. Ca tratament medicamentos, suntem oarecum limitaţi, pentru că în acest moment, cataracta are un tratament exclusiv chirurgical. Trebuie, în schimb, ales foarte bine momentul intervenţiei. Nu orice opacifiere minoră înseamnă intervenţie chirurgicală”, subliniază specialistul.

Tehnologie de ultimă generaţie

Tehnologia din domeniu a avansat foarte mult, în ultimii ani, iar tratarea chirurgicală a acestei afecţiuni se face fără a întâmpina dificultăţi. Operaţia constă în efectuarea unei incizii de mici dimensiuni, prin care se înlocuieşte cristalinul opacifiat cu cel artificial, iar recuperarea pacientului este imediată. Pacientul nu necesită internare şi îşi poate relua activităţile cu succes, chiar de a doua zi, după intervenţie. Ba mai mult, pacientul nu mai are nevoie nici de ochelari, deoarece îşi recapătă acuitatea vizuală în proporţie de 100%.

„Pacienţilor le este teamă de actul chirurgical (tăietură, cusătură), însă în cazul cataractei nu se mai procedează aşa, de mult. Incizia de la nivelul ochilor este de câţiva milimetri, prin care se produce tot procesul chirurgical de înlocuire a cristalinului. Perioada de recuperare este foarte scurtă, însă există anumite restricţii când vine vorba de efortul intens”, mărturiseşte medicul specialist.

Potrivit metodei chirurgicale vechi, pacientul trebuia să stea internat aproximativ o săptămână pentru recuperare, iar intervenţia se făcea doar cu anestezie generală. Acum anestezia este locală, cu picături, iar actul chirurgical în sine durea-ză doar câteva minute.

„Medicul anestezist verifică pacientul, îl consultă înainte de intervenţie, stă pe toată perioada intervenţiei alături de el şi moni-torizează toţi parametrii vitali. Este un avantaj mare că pacientul poate comunica cu echipa medicală şi că nu este restricţionat”, a declarat dr. Hicham Mrini, specialist oftalmolog.

Constănţenii, dar şi numeroşi pacienţi din ţară, vin la Mrini Eye Hospital pentru a se trata de cataractă şi de alte afecţiuni, într-o manieră profesionistă, beneficiind de aparatură de ultimă oră, la nivelul clinicilor oftalmologice de top, europene.

Pentru mai multe informaţii, dar şi programări, puteţi apela numerele de telefon 0241.69.01.04, 0341.14.58.57, 0752.10.40.10.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii