Cel mai mare factor de risc pentru spondiloza cervicală este vârsta înaintată. Afecţiunea se dezvoltă, cel mai des, ca urmare a modificărilor articulaţiilor de la gât, pe măsură ce acestea îmbătrânesc.
Alţi factori care pot creşte riscul de a dezvolta spondiloză cervicală sunt: leziunile gâtului, activităţile legate de muncă, care pun presiune suplimentară pe gât (ridicarea obiectelor foarte grele), activităţile care ţin gâtul într-o poziţie incomodă, pentru perioade prelungite, factorii genetici (antecedente familiale), fumatul şi sedentarismul.
„Tratamentul pentru ameliorarea durerii şi reducerea riscului de daune permanente, pentru a ajuta pacientul să ducă o viaţă normală, include mai multe metode nechirurgicale care sunt, de obicei, foarte eficiente. Fizioterapia este tratamentul cel mai indicat în tratarea acestei afecţiuni. Această terapie ajută la întărirea muşchilor şi la susţinerea corectă a coloanei cervicale. Terapia medicamentoasă este personalizată de medicul curant, pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de gravitatea problemei de sănătate şi de intensitatea durerilor”, explică dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperare.