Sursa foto: Freepik.com

Sursa foto: Freepik.com
29 Februarie 2020
467 accesări
0 comentarii

Dacă problemele respiratorii din timpul nopții îți afectează calitatea somnului şi creează disconfort pentru cei apropiați, soluția poate veni de la medicul stomatolog, prin intermediul unei gutiere personalizate.

Află ce pași trebuie să urmezi pentru diagnosticul şi evaluarea apneei în somn, şi cum te poate ajuta echipa medicală să alegi tratamentul potrivit pentru tine, conform medlife.ro.

Problemele de respirație din timpul somnului apar la o mare parte din populație, având un impact considerabil asupra sănătății şi vieții personale. Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecțiune gravă care se manifestă prin opriri ale respirației mai mult de 10 secunde, fiind prezente cel puțin 5 astfel de opriri într-o oră de somn. Acestea pot să ajungă la sute de ori într-o singură noapte, ducând de la lipsă de odihnă, somnolență diurnă, lipsa de concentrare, dureri de cap, irascibilitate, până la complicații cardiovasculare, metabolice şi psihiatrice.

Diagnosticul poate fi pus de către specialiști în somnologie, medici pneumologi, medici ORL-işti prin investigații precum poligrafia sau polisomnografia.

Colaborarea interdisciplinară duce la tratamentul cu succes al cazurilor ușoare şi moderate de apnee în somn, prin înlocuirea măștilor cu niște dispozitive orale, asemănătoare unor gutiere, care avansează mandibula, împiedicând astfel prăbușirea bazei limbii si obstrucționarea căilor respiratorii.

Dispozitivul oral pentru apnee în somn are un design unic, personalizat pentru satisfacerea cerințelor individuale, fiind ușor de montat peste coroane, punți şi chiar proteze parțiale sau totale.

Opțiunea pentru tratamentul cu dispozitiv oral sporește confortul pacientului, prin înlocuirea măștii CPAP care poate fi incomodă şi mai greu de tolerat. De asemenea, este un dispozitiv mai ușor de întreținut, de manipulat şi de transportat. În timp, purtarea lor poate duce la întărirea musculaturii cailor aeriene şi reducerea sau chiar eliminarea apneei.

Diagnosticul corect şi tratamentul sindromului de apnee în somn îmbunătățesc calitatea vieții şi scad riscul de apariție a complicațiilor sale.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii