Vă tremură mâinile şi nu ştiți cum să rezolvați această problemă? În principiu, a precizat dr. Mădălina Staicu, este normal ca acestea să prezinte un anumit tremor, asta pentru că fibrele musculare din mâini se contractă constant şi apoi se relaxează.
În general, un anumit grad de tremor este normal, dar există situații în care tremuratul mâinilor ne poate afecta considerabil activitățile cotidiene, cum ar fi scrisul, ținutul tacâmurilor sau a unui pahar în mână etc. Desigur, de foarte multe ori, când oamenii observă că le tremură mâinile se gândesc că au boala Parkinson, dar poate fi vorba, de fapt, de o cu totul altă problemă.
Medicii au clasificat tremurul în două categorii principale. Primul tip - tremur de repaus, care apare când muşchiul este relaxat, cum ar fi atunci când mâinile sunt sprijinite. Cel de-al doilea tip este tremurul de acțiune, care îşi face apariția odată cu mişcarea voluntară a unui muşchi. Desigur, există mai multe sub-clasificări ale tremurului de acțiune.
Cauzele pentru care vă tremură mâinile sunt diverse. Spre exemplu, toată lumea se poate confrunta cu episoade în care le tremură mâinile. Uneori, însă, nivelul zilnic al tremuratului poate deveni mai vizibil, în special la persoanele vârstnice. Un tremur este, de asemenea, normal şi este adesea cauzat de un nivel ridicat de adrenalină în organism, care se poate întâmpla când o persoană este stresată, neliniştită sau supărată.
De cele mai multe ori, vorbim de o predispoziție genetică pentru care vă tremură mâinile. În alte situații, vinovate de instalarea tremuratului sunt anumite afecțiuni. Dintre acestea, amintim tiroida hiperactivă, boala Parkinson, scleroza multiplă, accidentele vasculare cerebrale, dar acestea mai rar. De asemenea, pot fi incriminate de apariția tremorului şi neuropatia periferică, dacă sistemul nervos periferic este deteriorat. În acelaşi timp, ne confruntăm cu astfel de stări atunci când anxietatea pune stăpânire pe noi, momente în care apar şi alte simptome specifice, ca agitația şi nervozitatea.
Cert este că tremurul corporal, simptomele de tremurături pot afecta, deseori, numai o zonă a corpului, dar nu numai. Spre exemplu, anxietatea activează răspunsul la stres, care provoacă, mai departe, modificări fiziologice, psihologice şi emoţionale specifice, care sporesc abilitatea organismului de a face faţă unei ameninţări. Practic, o parte dintre schimbările ca răspuns la stres includ activarea unor muşchi. Aceste schimbări pot duce la tremurul corpului.
Adesea, aceste simptome sunt date de un ciclu de gândire negativă. Altfel spus, simplul gând că veţi începe să tremuraţi în anumite situaţii ce duc la anxietate va duce la tremur. Totodată, încercarea de a controla tremuratul poate duce la şi mai multă agitaţie.