14 Ianuarie 2022
437 accesări
0 comentarii

De regulă, tulburările de alimentație sunt mai des întâlnite la copiii cu autism, decât la cei normali. Acesta este motivul pentru care problema trebuie rezolvată de urgență, pentru a evita posibilele deficiențe și complicații nutriționale. Potrivit dr. Doina Ghinea, tulburările alimentare la copiii autiști sunt frecvente, pot avea o mulțime de cauze, deși sunt, în general, efecte secundare ale modificărilor caracteristice acestei boli. Oricum, înainte de toate, trebuie să știți că tulburările din spectrul autist (TSA) sunt un grup de probleme ale sistemului nervos central care afectează funcția creierului. Debutul bolii are loc, de obicei, în timpul copilăriei, iar problemele funcționării neuronale se traduc în dificultăți în interacțiunea socială și abilitățile de comunicare.

În plus, alimentația este adesea afectată la copiii cu autism. „Cauzele au legătură cu modificările percepției senzoriale, care duc la hiposensibilitate sau hipersensibilitate la anumite texturi, arome, mirosuri sau culori. Cert este că autismul poate afecta dieta unui copil în mai multe moduri. Totodată, din cauza selecției limitate a alimentelor și a aversiunilor puternice pe care unele dintre ele le pot genera, dieta copiilor cu autism poate fi limitată. De exemplu, sunt micuţi care pot respinge anumite alimente, cu o anumită culoare sau textură și așa mai departe. De asemenea, ei tind să aibă preferințe pentru un anumit tip de pregătire a mâncărurilor sau prezentare. În multe cazuri, copiii autiști au preferinţe pentru mâncarea roșie, galbenă sau portocalie și resping texturile granulate, vâscoase și astringente”, a precizat medicul. Reţineţi încă un lucru! În foarte multe situaţii, ei sunt cei care preiau controlul deplin al mâncării lor, pe măsură ce aleg ce să mănânce, ce să nu mănânce și în ce cantități.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU