14 August 2024
40 accesări
0 comentarii

O femeie în vârstă de 53 de ani a solicitat, de curând, asistență medicală în serviciul de urgență al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, acuzând stări de rău şi sângerare vaginală de aproximativ şapte zile. Din păcate, examenul ginecologic a constatat o formaţiune tumorală gigant cu dezvoltare în pelvis.

Cadrele medicale sunt obişnuite cu tot felul de cazuri, unele mai uşurele, dar şi cu unele extrem de dificile, care impun realizarea unor intervenţii complexe, atât prin prisma abordului chirurgical, cât şi din punct de vedere al managementului anestezic şi de terapie intensivă postoperatorie. În urmă cu câteva zile, acestea s-au confruntat cu un caz deosebit, datorită dimensiunilor mari la care a ajuns o formaţiune tumorală neglijată. Potrivit şefului secţiei Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul SCJU, dr. Lucian Şerbănescu, examenele imagistice suplimentare nu au putut caracteriza natura tumorii şi nici apartenenţa.„La prima vedere, aceasta părea să aparţină de segmentul mijlociu al uterului. Criteriile imagistice păreau să pledeze pentru un aspect malign al tumorii, aceasta având un aspect dezorganizat, cu multiple zone lichidiene în componenţă. Din cauza multiplelor comorbidităţi ale pacientei (hipertensiune arterială, obezitate morbidă, diabetul şi prezenţa unei formaţiuni tumorale mediastinale cu efect compresiv intratoracic), asociate cu un grad sever de anemie, ca rezultat al sângerării vaginale importante, au fost necesare transfuzii de sânge repetate, în vederea reechilibrării”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.


Specialistul a precizat că, iniţial s-a mers pe ideea prelevării unei biopsii, iar ulterior, după o examinare clinică mai atentă, s-a constatat că formaţiunea descrisă imagistic cu localizare în pelvis avea să fie, de fapt, un fibrom neaşteptat de mare, cu punct de plecare la nivelul colului uterin, care a continuat să crească către pelvis deplasând toate organele din vecinătate.

Astfel, un trio operator format din dr. Lucian Șerbănescu, dr. Dumitru Smocvin și dr. Sebastian Mirea a reușit să extragă un fibrom gigant, de dimensiunea unui cap de copil, pe cale vaginală. Intervenția a fost un succes deplin, realizându-se fără incizie, prin torsionarea și disecția parțială a fibromului, ceea ce a oprit și sângerarea. În plus, pacienta a fost externată chiar în ziua următoare.
Ce este foarte important la acest caz? Faptul că o pacientă obeză, hipertensivă, cu capacitate respiratorie limitată nu a fost supusă unei intervenții chirurgicale abdominale, care ar fi presupus un risc anestezic crescut. În concluzie, a adăugat dr. Șerbănescu, întotdeauna, un caz clinic văzut de mai mulți medici cu experiență are șansele unei diagnosticări și soluționări mai bune.
„Brainstormingul trebuie să fie un scop al fiecărui medic, fie că este rezident, specialist sau primar. Cred că individualismul nu îşi are locul în medicina viitorului. Buna colaborare între cadrele medicale şi reevaluarea atentă a cazului nu numai că au scutit pacienta de posibilele riscuri operatorii asociate intervenţiei chirurgicale deschise, dar au şi redus cu mult perioada de spitalizare”, a completat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU