Curcuma sau turmericul este o plantă originară din Asia Meridională şi nu este doar un condiment, ci şi un excelent antibiotic şi antioxidant, îmbunătăţind digestia şi restabilind flora intestinală. Această pudră magică este recunoscută de mulţi ca fiind şi un puternic remediu alternativ pentru vindecarea diferitelor tipuri de cancer.
Începând cu secolul 16, Curcuma a devenit cunoscută şi ca medica-ment, cu efecte în tratarea afecţiunilor ficatului, ale bilei şi intestinelor.Turmericul poate fi utilizat cu succes în boli gastrointestinale, anemie, normalizarea nivelului de zahăr din sânge, gripă şi răceală, dureri în gât, afecţiuni inflamatorii oculare, hemoroizi, dar şi în cure de slăbire.Preparatele pe bază de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate în caz de tulburări circulatorii, hematoame, luxaţii, contuzii, febră musculară, boli hepatice şi biliare, flatulenţă, icter, hemoragii, colită ulcero-hemoragică, boala Crohn, artrită reumatoidă, infecţii respiratorii, cancer şi afecţiuni reumatismale.
Mod de administrare: Pudra se poate administra câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi în amestec cu suc de fructe (morcov, măr, portocale, struguri) sau legume.
Infuzie din rădăcină - se prepara din o linguriţă de rădăcină la o cană cu apă, se pot consuma 2 căni pe zi.
Tinctura - se administrează 15-20 de picături pe zi. Folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică iar în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gastric este mult mai frecventă. Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie (şi sub indicaţia medicului) astfel de preparate terapeutice.
Printre multiplele beneficii ale acestei plante se numără şi combaterea în mod eficient a bolilor cronice ale sistemului gastrointestinal, curăţarea sângelui şi refacerea celulelor roşii.
Vali PAPATANASIU