Foarte mulți copii au ajuns în ultima perioadă în cabinetele medicilor pediatri cu tuse acută. Potrivit dr. Mihai Craiu, medic pediatru, tusea la cel mic poate însemna și că el poate avea o problemă, dar de cele mai multe ori nu este vorba despre o problemă gravă, tusea fiind doar consecința unei răceli. Totuși, pentru părinți este îngrijorător să-l vadă pe cel mic tușind. În plus, există mai multe tipuri de tuse și puțini adulți reușesc să facă diferența între ele.
Tocmai de aceea este recomandat să mergeți cu copilul la doctor pentru a determina ce fel de tuse este cea de care suferă și desigur, ce tratament trebuie urmat.
Înainte de toate, însă trebuie să știți că tusea este metoda prin care organismul încearcă să mențină căile respiratorii libere, curățând gâtul de spută. În aceste condiții, este foarte important ca tusea să nu fie inhibată și să nu se administreze antitusive. De asemenea, secrețiile trebuie eliminate, pentru că, prin stagnarea lor în căile respiratorii, se poate ajunge la suprainfecție bacteriană.
„Atenție! Copiii cu vârsta sub trei-patru luni nu tușesc, așa că, dacă o fac, este timpul unei vizite la doctor. După un an, tusea este mai puțin alarmantă. Atâta timp cât copilul se hrănește normal, bea lichide, iar respirația nu este șuierătoare, atunci tusea nu este un motiv de panică. Dacă cel mic tușește foarte tare, are temperatură mare și se chinuie să respire, poate fi vorba de o infecție. În acest caz, medicul poate prescrie antibiotice, dar nici acestea nu vor calma tusea imediat. Aș fi extrem de încântat să pot spune că doar x% din copiii cu tuse acută consultați in România primesc medicații antitusive. Din păcate in România aproape toți copiii cu tuse acută primesc, inutil, aceste tratamente. Mă refer la copilul cu forme ușoare și medii de boală, cu tuse acută și care merg acasă”, a explicat medicul.
De ce tușește un copil mic mult mai frecvent decât un școlar? Dr. Craiu susține că acest lucru se întâmplă pentru că primul dintre aceștia nu știe să sufle nasul și nici nu poate să expectoreze.
Ca urmare, există câteva măsuri simple care pot fi luate acasă pentru a calma tusea la copii, asta înainte de a merge la doctor. În primul rând, nu uitați de hidratare.
Aveți grijă ca cel mic să bea suficiente lichide, pentru a nu se deshidrata și pentru a subția astfel secrețiile nazale și a ajuta la eliminarea sputei. Un alt lucru care ajută la ameliorarea tusei este folosirea unui umidificator, dacă este cazul, deoarece aerul uscat irită și mai tare gâtul. Pentru cei care au un inhalator, atunci expunerea la aburi calzi ajută foarte mult copilul.
O altă soluție este să dați drumul la apă fierbinte la duș și să țineți copilul în aburi timp de 10-15 minute. În cele din urmă, aerul cald îi va înmuia mucozitățile și astfel se vor elibera căile respiratorii.