15 Mai 2020
991 accesări
0 comentarii

Ulcerul varicos este o afecţiune de care suferă foarte mulţi oameni, dar care, cu puţină grijă, poate fi prevenit. Ce este, de fapt, acest ulcer varicos?

Câteodată, ulcerele varicoase apar atunci când vă răniţi sau vă zgâriaţi, în special la nivelul gleznei. Practic, venele de la nivelul picioarelor, care în mod normal favorizează întoarcerea sângelui la inimă, prezintă nişte valve. În cazul insuficienţei venoase, acestea nu mai funcţionează cum trebuie, iar sângele stagnează, crescând presiunea.


Ulcerul varicos este leziunea pielii dată de afecţiunile venelor membrelor inferioare. De cele mai multe ori, a precizat dr. Viorel Ispas, medic specialist Chirurgie Vasculară, boala este dificil de tratat şi recidivează, ceea ce constituie o problemă şi mai mare.


Vă întrebaţi ce problemă au venele? Venele conduc sângele spre inimă. Practic, venele membrelor inferioare, atât cele superficiale, cât şi cele profunde, au pe traiectul lor valvule ce împiedică refluarea sângelui, în special în timpul mersului şi la statul în picioare.


„Când aceste valvule nu funcţionează, sângele stagnează în vene, ceea ce determină dilatarea lor, adică apariţia varicelor. Odată cu evoluţia bolii, presiunea crescută a sângelui din vene modifică pielea: devine mai subţire, se colorează în brun şi, în final, apare ulceraţia.


Afecţiunea se instalează, de obicei, deasupra gleznei, sunt prezente varicele şi edemul, iar dimensiunile acestora sunt variabile, de la câţiva milimetri până la zeci de centimetri. Mai grav este că ele se pot infecta frecvent. De obicei, un sfert din ulcerele cu acest aspect sunt de cauză venoasă, aşa că, pentru un diagnostic corect şi o terapie optimă, este obligatorie ecografia Doppler a venelor membrelor inferioare”, a explicat medicul.
Din păcate, fără tratament, ulcerele varicoase nu se vindecă, ci, dimpotrivă, se infectează, cresc în dimensiuni foarte repede, devin dureroase şi limitează semnificativ mobilitatea. Aşadar, cu cât dimensiunile ulcerului sunt mai mari, iar ulcerul este mai vechi, şansele de vindecare sunt mai mici.

Tratamentele trebuie instituite din timp
Totuşi, dacă mergeţi din timp la medic, aveţi şansa de a vă putea trata, iar una dintre metodele de tratament recomandate de către medici este aplicarea unui bandaj compresiv. În acest fel, presiunea ar trebui să îmbunătăţească circulaţia picioarelor, grăbind vindecarea. În plus, este necesar ca pacientul să stea întins, cu picioarele în sus cât de mult se poate, pentru a favoriza întoarcerea sângelui către inimă. Este indicat să faceți acest lucru de 2-3 ori pe zi, timp de jumătate de oră, dar și să urmați un tratament cu antibiotice, asta în caz că există o infecție a ulcerului. În unele situații, există chiar posibilitatea ca bolnavul să suporte o intervenție chirurgicală, asta dacă medicul consideră că este necesar, intervenție care poate îmbunătăți circulația sângelui și chiar să prevină consecințele ulterioare.


De cele mai multe ori, ulcerele varicoase necesită 3-4 luni pentru a se vindeca, dar, desigur, sunt și cazuri care necesită ceva mai mult timp sau care nu se vindecă niciodată.
Ca recomandări pentru prevenirea ulcerelor varicoase, orice medic vă va sfătui, în primul rând, să renunțați la fumat, să reduceți greutatea corporală, dacă sunteți supraponderal, și mai ales să țineți sub control afecțiunile cronice, precum hipertensiunea arterială, diabetul sau alte afecțiuni circulatorii.


Foarte important, încercați, pe cât posibil să reduceți consumul de sare, faceți exerciții în mod regulat și purtați ciorapi de compresie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU