26 Februarie 2024
40 accesări
0 comentarii

Ați observat o ușoară umflătură pe scalp? Uneori, acesta poate fi un motiv de îngrijorare, având diverse cauze de apariție, care variază de la afecțiuni benigne la cauze mult mai grave. În principiu, scalpul, ca extensie a pielii, este susceptibil la o gamă variată de afecțiuni dermatologice, iar cunoașterea unor aspecte precum cauzele potențiale ale acestora, simptomele asociate, abordările diagnostice și strategiile de tratament disponibile pentru fiecare factor etiologic sunt de o importanță marcantă pentru calitatea vieții pacienților.

În cadrul etiologiei acestor formațiuni patologice, se pot regăsi numeroase cauze, printre care se numără: dermatita de contact; dermatita seboreică; tumori maligne; psoriazisul; foliculita;

păduchii; lipoame; chisturi; acneea. Foliculita este o inflamație a foliculilor de păr, adesea cauzată de infecții bacteriene sau fungice. Potrivit dr. Aurelia Ceușu, ea poate duce la umflături de culoare roșiatică care pot fi umplute cu puroi și se poate însoți de prurit la nivelul scalpului. Dermatita seboreică este o altă afecțiune frecventă a pielii, caracterizată prin existența unor pete roșii și solzoase pe scalp. Aceasta duce, uneori, la formarea de umflături, care pot fi însoțite de mâncărime și descuamări.

„Şi acneea poate afecta tegumentele scalpului, din cauza acesteia fiind inițiată formarea de coșuri sau bubițe la nivelul pielii scalpului. Factorii care contribuie la dezvoltarea acneei pot include producția în exces de ulei, foliculii de păr blocați în tegument sau prezența bacteriilor cauzatoare de acnee. Psoriazisul este o afecțiune cronică autoimună care poate afecta scalpul, provocând dezvoltarea de placarde de grosime crescută, culoare roșie și solzoase, ce se pot însoți de umflături la nivelul tegumentelor afectate de acesta. Totodată, expunerea la iritanți sau alergeni din produsele de îngrijire a parului, vopselele sau agenții de stilizare a părului poate duce la dermatită de contact la nivelul scalpului. Infestarea cu păduchi poate provoca, de asemenea, umflături mici și mâncărime pe scalp, iar scărpinatul duce la o iritare suplimentară și la dezvoltarea rănilor”, a precizat medicul.

Chisturile sau lipoamele se pot dezvolta, şi ele, sub scalp, prezentându-se sub formă de formațiuni patologice, care, dacă sunt de dimensiuni mai mici, pot fi confundate cu simple umflături cauzate de alți factori etiologici. Simptomele asociate cu umflături pe scalp pot varia în funcție de cauza de la care acestea au apărut, dar caracteristicile comune pot include: prezența de puroi; căderea părului; descuamarea; eritem local; inflamație; disconfort; prurit. Multe afecțiuni ale scalpului, inclusiv dermatita seboreică și psoriazisul, pot provoca mâncărime și disconfort, în timp ce foliculita sau infecțiile bacteriene pot duce la formarea de umflături pline cu puroi sau lichid.

Taguri articol: sfatul medicului umflături scalp

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU