26 Noiembrie 2015
1568 accesări
0 comentarii


Dacă vă simţiţi obosiţi, fără poftă de viaţă şi aveţi probleme de concentrare, cauza poate fi una singură: lipsa unui somn odihnitor. Experţii sunt de părere că o oră în plus de somn în fiecare zi vă poate îmbunătăţi în mod semnificativ viaţa. Studiile arată că privarea de somn vă poate afecta sănătatea, starea de spirit, greutatea corporală şi chiar viaţa intimă.

Dacă obişnuiţi să dormiţi mai puţin de şapte-opt ore pe noapte, vă oferim mai multe motive pentru a închide calculatorul, stinge lumina şi a vă pregăti de culcare cu o oră mai devreme în seara aceasta.

Cei care doresc să slăbească trebuie să ştie că privarea de somn poate avea ca efect luarea în greutate. Motivul constă, pe de o parte, în problemele comportamentale - o persoană obosită are tendinţa să nu mai facă sport şi nici să petreacă timp în bucătărie pentru a găti - iar pe de altă parte, în tulburările hormonale. Leptina are un rol cheie în instalarea stării de saţietate. Atunci când nu dormim suficient, nivelul de leptină scade brusc. Astfel, persoanelor obosite le este foame tot timpul şi preferă alimentele bogate în grăsimi şi calorii.

Un somn odihnitor nu garantează imunitatea împotriva oricărei boli, însă studiile au găsit o legătură între somnul insuficient şi anumite probleme de sănătate grave, precum cele de inimă, diabetul şi obezitatea. De asemenea, un studiu efectuat pe 150 de oameni a demonstrat că cei care au dormit opt ore pe noapte, au fost mai rezistenţi la virusul de răceală decât cei care au dormit şapte ore.

Dacă suferiţi de dureri cronice sau provocate de o leziune recentă, atunci odihna pe timpul nopţii vă poate face să vă simţiţi mai bine. Cercetătorii au descoperit că orele suficiente de somn sporesc eficienţa medicamentelor analgezice.

De asemenea, o noapte odihnitoare vă poate îmbunătăţi starea de spirit. Jodi Mindell, profesor şi doctor în psihologie la Universitatea St. Joseph din Philadelphia, declară că „lipsa de somn afectează reglarea emoţională”, oamenii obosiţi fiind mult mai predispuşi manifestărilor de sentimente extreme.

În plus, odihna necorespunzătoare afectează gândirea şi memoria. „Privarea de somn slăbeşte cogniţia, atenţia şi capacitatea de a lua decizii”, precizează Mindell. De asemenea, studiile au arătat că în timp ce dormim, creierul nostru procesează şi consolidează amintirile faptelor din timpul zilei. Dacă nu dormim suficient, se pare ca aceste amintiri nu sunt păstrate corespunzător şi se pot pierde.

De asemenea, studiile arată că somnul cel mai odihnitor este cel cuprins între orele 22.00 şi 5.00. O oră de somn înainte de miezul nopţii este de două ori mai odihnitoare, aşa că în seara asta daţi stingerea mai devreme. Beneficiile nu vor întârzia să apară!

Alexandra ZAMFIR

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii