Odată cu venirea primăverii, parcă s-au trezit la viaţă şi virusurile care ne afectează pe toţi, indiferent de vârstă, dar mai ales pe copii. Destul de mulţi părinţi s-au alarmat, zilele trecute, deoarece copiii lor au acuzat tot felul de simptome, specifice enterocolitei: dureri de burtă, diaree, vomă, febră etc. Însă simptomele nu au fost atât de grave, aşa că nu foarte mulţi părinţi au ajuns la spital cu cei mici.
În aceste cazuri, se pare că, în loc să meargă cu copiii la un consult de specialitate, părinţii au ales să sune la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa, pentru a comunica conducerii cu ce se confruntă. Drept urmare, directorul DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina, explică ce ar trebui să facă părinţii când copiii lor se confruntă cu astfel de simptome, pentru a fi stabilită cauza corectă a îmbolnăvirii, cât mai rapid.
„Când sunt mai multe cazuri de enterocolită, acestea ajung la Spitalul de Boli Infecţioase, iar conducerea de acolo ne anunţă pe noi. Or, asta încă nu s-a întâmplat. Dacă pe copil l-a durut burta şi a avut greţuri, nu înseamnă că are enterocolită neapărat, poate avea o enteroviroză, eventual. Sunt destui părinţi care au afirmat că cei mici au acuzat dureri de burtă şi diaree, însă nimic oficial, în scris”, explică dr. Dina.
Diferenţa dintre enteroviroză şi enterocolită
Şi enteroviroza, şi enterocolita sunt infecţii ale tractului digestiv, doar că prima este cauzată de enterovirusuri, iar enterocolita este declanşată de bacterii, paraziţi, ciuperci etc. În cazul enterovirozei, antibioticele nu sunt utile. De aceea, copilul trebuie consultat de un medic, încă de la primele semne, pentru a se afla natura infecţiei şi pentru a se stabili un tratament potrivit.
„În situaţii de genul acesta, copiii trebuie evaluaţi de un medic, nu trataţi acasă. Dacă doar se constată verbal, nu se poate face nimic. Pentru a putea organiza un control la o instituţie de învăţământ, la o grădiniţă, de exemplu, ne trebuie o bază solidă, nu doar zvonuri. Dacă s-ar face sesizări scrise la DSPJ, noi am putea să trimitem controlul. În orice caz, este un virus care circulă şi dă tot felul de simptome, greaţă, febră, diaree, chiar şi vărsături. Cu toate acestea, enterocolita dă simptome mult mai grave, copilul vomită cu jet, are o stare generală de rău etc. Nu cred că un părinte ar putea sta acasă în cazul în care copilul are simptome de enterocolită. De aceea, cel mai bine este ca cel mic să fie văzut de medicul de familie, în primă instanţă. El va şti dacă este o enteroviroză sau ceva mai grav şi îl poate îndruma pe părinte să meargă mai departe, la infecţioase, la urgenţe etc.”, a declarat directorul DSPJ Constanţa.
Urmări ale neprezentării la medic
Una dintre cele mai mari complicaţii ale gastroenteritei (enteroviroză, enterocolită) este deshidratarea severă, cauzată de episoadele de diaree şi vomă.
„În cazul enterovirozei, deshidratarea poate fi ţinută sub control şi la domiciliu, prin administrare de săruri, ceaiuri şi lichide, însă în cazul enterocolitei, deshidratarea poate fi extrem de severă şi trebuie corectată endovenos, în cadrul unei instituţii medicale”, precizează dr. Constantin Dina.
Câteva dintre simptomele deshidratării severe pot fi: ochi adânciţi în orbite; gură, limbă şi buze extrem de uscate; plâns fără lacrimi; urinare rară; stare de oboseală; letargie; piele palidă; stare de somnolenţă; respiraţie accelerată; extremităţi reci etc. Dacă cel mic are astfel de simptome, nu ezitaţi în a contacta un specialist sau serviciul de urgenţă, deoarece deshidratarea este o urgenţă medicală.
Până la încetarea episoadelor de vomă, copilul nu trebuie forţat să consume alimente solide, ci doar lichide, în cantităţi mici. După ce starea de sănătate se îmbunătăţeşte, dieta trebuie ajustată pentru repararea echilibrului gastrointestinal.
Pentru a evita astfel de îmbolnăviri, spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi gătiţi alimentele în condiţii de igienă maximă. La primele simptome de boală (febră, vărsături, diaree), prezentaţi-vă la un medic, pentru a evita complicaţiile.