10 Mai 2018
1068 accesări
0 comentarii

Centrul Medical „Pozimed” are posibilitatea nu doar de a pune diagnosticul de endometrioză, dar şi de a efectua, la sediul instituţiei, două investigaţii importante pentru depistarea endometriozei infiltrative: RMN-ul cu instilare de gel steril intravaginal şi intrarectal şi HidroColonoCT. Potrivit dr. Denisa Tişea, medic specialist radiologie-imagistică, cu competenţe dobândite în Franţa pentru aceste tipuri de investigaţii, specialiştii Centrului Medical „Pozimed” pot ajuta astfel pacientele în depistarea imagistică exactă a focarelor endometriozice.

„Endometrioza reprezintă o patologie frecvent întâlnită în practica ginecologică, cu implicaţii şi repercusiuni severe asupra populaţiei feminine tinere (în multe cazuri putând fi cauză de infertilitate). Aceasta afecţiune este datorată prezenţei de ţesut glandular endometrial în afara cavităţii uterine, mai frecvent la nivel pelvin şi afectează aproximativ 10-20% din femeile hormonal active, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Aproximativ 40% din pacientele infertile prezintă această afecţiune. Endometrioza este o boală cronică ce afectează major calitatea vieţii pacientelor tinere, care prezintă dureri pelvine cronice, simptome ginecologice, digestive şi urinare”, a explicat specialistul.

Tocmai de aceea, imagistica prin rezonanţă magnetică are un loc important în depistarea focarelor endometriozice. Medicul a adăugat că RMN-ul este neinvaziv, neiradiant, are o acurateţe diagnostică ridicată şi mai ales, o rezoluţie crescută, oferind imagini multiplanare.

„Instilarea de gel intravaginal şi intrarectal permite o bună distensie a acestora şi evidenţiază cele mai mici focare parietale, stabilind extensia şi modificarea arhitecturii pelvine. Aceasta este utilă în bilanţul şi cartografierea preoperatorie, în planificarea şi abordarea tehnicii chirurgicale. De asemenea, hidroColonoCT diagnostichează, evaluează şi cartografiază leziunile de endometrioză de la nivelul colonului, fiind extrem de important în evaluarea preoperatorie a cadrului colic”, a mai spus dr. Tişea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU