Înainte de a vă așeza la masă, trebuie să vă gândiți foarte bine ce băgați în gură, întrucât bacteriile care ne populează intestinul variază în funcție de produsele pe care le consumăm. Spre exemplu, a precizat dr. Oana Bălan, unele alimente contribuie la creșterea acelor bacterii care stimulează inflamația, în timp ce altele alimentează creșterea bacteriilor care o suprimă.
De precizat că uleiul de măsline vă poate ajuta foarte mult, pentru că acesta este bogat în acid oleic, un acid gras omega-9 care ajută la reducerea inflamației. „Dacă nu aţi folosit până acum uleiul vegetal, cum ar fi cel de măsline și avocado, faceţi-o, pentru că acestea vă ajută la buna funcţionare a inimii şi a creierului. Spre deosebire de cele mai multe fructe, avocado este bogat în grăsimi mononesaturate și în vitamina E, iar asta înseamnă pentru organism un risc redus de deteriorare a articulațiilor, ce pot fi observate la osteoartrita precoce. Mai mult decât atât, consumat în mod regulat, avocado poate să contribuie la reglarea nivelului de colesterol”, a explicat specialistul.
Aveţi nevoie de proteine? Alegeți somonul, tonul, codul, pentru că toate acestea conțin acizi grași omega-3, care ajută, de asemenea, la reducerea inflamației.
De asemenea, usturoiul lucrează excelent pentru articulațiile umflate, dar nu uitați să îl combinați cu ierburile. Totodată, nu uitați nici să mâncați nuci între mese. Benefice pot fi și migdalele, dar și alunele de pădure, care sunt bogate în acizi grași omega-3 și pot reprezenta o gustare excelentă.