De cele mai multe ori, adulții în vârstă, care caută asistență medicală, ajung să fie expuși riscului de supratratare și de a efectua examinări de care nu au nevoie. Potrivit medicilor, multe dintre cele mai comune teste medicale nu sunt recomandate după o anumită vârstă sau dacă nu există simptome.
După vârsta de 65 de ani, mulți oameni merg din ce în ce mai des la medic pentru a primi ajutor în gestionarea unei boli cronice sau, pur și simplu, pentru a-și ține sănătatea sub control. Mulți adulți în vârstă nu realizează însă că unele examinări și tratamente de rutină pot să nu fie necesare, ba chiar sunt dăunătoare pentru ei. Un studiu recent a scos în evidență importanța măsurilor de protecție pentru a evita supratratarea pacienților adulți în vârstă, care pot include teste și screening-uri inutile, în special pentru cancer de prostată (testul PSA), infecțiile tractului urinar (ITU) și diabet.
Programarea pentru un simplu screening sau ajustarea unui plan de tratament poate să nu pară o problemă, dar poate avea, de fapt, consecințe negative asupra sănătății, pentru adulții în vârstă. Examinările medicale inutile pot fi, totodată, costisitoare și stresante.
În momentul în care un pacient fără simptome primește un screening pozitiv, acest lucru poate duce la o prescripție de antibiotice care nu este necesară, dar ar putea avea efecte secundare precum greață, diaree și amețeli. Imaginea de ansamblu arată că prescrierea de antibiotice de care pacienții nu au nevoie contribuie la rezistența la antibiotice. Examinările pentru cancerul de prostată sunt un alt exemplu comun. Un studiu a constatat că testarea PSA la bărbații cu vârsta peste 69 de ani duce adesea la rezultate fals pozitive, ceea ce duce la proceduri invazive și la efecte secundare ale tratamentului. Acestea sunt o parte din motivul pentru care specialiștii nu recomandă screening-urile PSA pentru bărbații cu vârsta de 70 de ani și peste.
De asemenea, un alt risc pentru adulții în vârstă constă în consecințele negative asupra sănătății al supratratării diabetului. Chiar dacă este foarte importantă gestionarea nivelului de zahăr din sânge, controlul glicemic trebuie modificat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și corpul lor se schimbă. Katherine Ward, medic geriatru certificat, susține că regulile de gestionare a diabetului ar trebui să fie relaxate pentru adulții în vârstă, deoarece aceștia au un risc crescut de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge), care poate le poate pune inclusiv viața în pericol.