02 Aprilie 2021
1264 accesări
0 comentarii

Specialiştii spun că anumite vegetale, cum sunt roşiile şi morcovii, devin mult mai nutritive dacă sunt gătite. De exemplu, susţin aceştia, spanacul, morcovii, sparanghelul, roşiile şi ciupercile sunt doar câteva dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite. De ce? Pentru că fibrele din plante sunt legate de multe ori de minerale, ceea ce le face pe acestea mult mai greu de accesat de organism.

Deseori, nutrienții din plante sunt mult mai greu de accesat de către organism, comparativ cu cei din produsele animale. Tocmai de aceea, prepararea ușoară a acestora ajută la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv şi pot să îmbunătăţească conţinutul fitochimic al plantelor. Mai departe, acest lucru poate aduce beneficii considerabile organismului.

Gătirea roşiilor, spre exemplu, creşte nivelul de licopen din acest aliment, substanţă despre care studiile au arătat că ajută la reducerea riscului de cancer la prostată. Specialiştii susţin, totuşi, că nu este recomandat consumul exclusiv de roşii gătite, pentru că procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine conţinute de acestea, precum vitamina C. La rândul lor, morcovii sunt bogaţi în carotenoizi, iar prepararea acestora poate creşte conţinutul de astfel de substanţe, care sunt benefice mai ales datorită proprietăţilor antioxidante. Trebuie evitată, însă, gătirea îndelungată. Prepararea la aburi ajută la menţinerea mai multor nutrienţi disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU