23 Martie 2016
3865 accesări
0 comentarii

Micozele sunt cauzate de fungi şi sunt foarte frecvente, deoarece acestea pot fi contactate foarte uşor, chiar prin simpla atingere. Micoza unghiei se manifestă prin îngroşarea şi îngălbenirea unghiei, de multe ori provocând disconfort.

Onicomicoza, aşa cum este denumită în termeni medicali, poate afecta una sau mai multe unghii, atât de la mâini, cât şi de la picioare. Dar cel mai frecvent, această afecţiune apare la unghiile de la picioare, din cauza mediului umed şi cald care favorizează dezvoltarea bacteriilor şi a ciupercilor.

Contactarea unei astfel de ciuperci este favorizată de încălţămintea nepotrivită care nu lasă pielea să respire, utilizarea în comun a obiectelor de uz personal (unghieră, pilă, şosete etc.), folosirea duşurilor, a băilor publice, precum şi rănirea unghiilor în timpul manichiurii şi a pedichiurii.

Prevenţia se face prin respectarea regulilor de igienă personală. Unghiile false precum şi folosirea ojelor pe termen îndelungat deteriorează unghiile şi nu fac altceva decât să mascheze ciuperca şi să favorizeze înrăutăţirea simptomelor.

"Piciorul trebuie să fie aerisit şi să i se facă o igienă corespunzătoare. Se fac băi călduţe cu apă în care se pune bicarbonat de sodiu şi sare amară. Acest tratament nu este toxic şi nu are efecte adverse. Oţetul este de asemenea un bun antimicotic”, precizează dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.

Unghiile afectate se îngroaşă şi se îngălbenesc, sunt fragile, sfărâmicioase şi casante, sunt deformate şi se desprind de pe patul unghiei. Pentru a fi stabilit diagnosticul corect, persoanele afectate trebuie să facă un control de specialitate la un medic dermatolog, deoarece, unghiile mai pot fi afectate şi de alte boli, cum ar fi psoriazisul, şi nu trebuie să se facă nici o confuzie. Dacă nu este tratată la timp, micoza poate afecta unghiile definitiv.

Taguri articol: sfatul medicului mirela stangaciu

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii