În cazul conjuctivitei nu se recomandă tratamentul cu unguente
Conjuctivita este o boală care se manifestă prin inflamarea membranei care acoperă ochiul şi a interiorului pleoapelor. Aceasta apar din cauza mai multor categorii de viruşi sau bacterii.
Cele mai frecvente simptome sunt cele de înroşire a ochilor, de senzaţie de „nisip în ochi” sau de secreţii lacrimale abundente. Deşi este recomandat să consultaţi medicul oftalmolog, dacă nu ajungeţi la consult, evitaţi să vă trataţi cu unguente. Acestea pot să agraveze problema şi să producă complicaţii dintre cele mai severe.
„În cazul conjuctivitei nu se recomandă tratamentul cu unguente pentru a evita complicaţiile de tipul blefaroconjunctivitelor, sau chiar cronicizarea bolii. Dacă utilizează unguente, pacienţii riscă să atenueze pentru moment efectele pe care le produc microbii pentru ca mai târziu, boala să reapară mult mai agresiv. Recomand ca pacienţii să se preocupe de igiena ochilor şi să îi cureţe cât de des posibil cu apă şi săpun şi apoi să folosească picături antiseptice”, explică dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog.