Chiar dacă vi se pare mai grasă și aveți tendința de a nu o folosi în bucătărie, untura este chiar mai sănătoasă de folosit la gătit și în special la prăjit. De ce? Pentru că uleiurile vegetale degajă substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă și chiar demență, potrivit unui nou studiu. Specialiștii spun că uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, precum cel de floarea-soarelui și cel de porumb elimină o cantitate mare de aldehide, niște substanțe toxice ce pot conduce la apariția mai multor boli. Așa că, deși uleiul de măsline este mai sănătos decât alte uleiuri vegetale, tot untul și untura sunt mai sănătoase.
Descoperirile se bazează pe 20 de ani de cercetări, chiar dacă experții în sănătate ne sfătuiesc să evităm grăsimile saturate și să le folosim pe cele nesaturate. Profesorul Martin Grootveld de la o universitate din Anglia a descoperit că dacă gătiți pește cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, sunt eliberate de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă. El susține că toate uleiurile vegetale produc aceleași reacții chimice la temperaturi înalte, cele bogate în grăsimi polinesaturate o cantitate mare de substanțe toxice, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate cele mai puține. Pe scurt, încercați să evitați, pe cât posibil prăjelile.