Sursa foto Mono Top Merkezi

Sursa foto Mono Top Merkezi
01 Februarie 2021
710 accesări
0 comentarii

Zincul este un mineral extrem de important, mai ales în ceea ce priveşte susţinerea sistemului imunitar. În acelaşi timp, acesta este necesar pentru formarea ţesutului conjunctiv şi a suprafeţelor articulare. Tocmai de aceea, este fundamental pentru copii, sportivi şi persoanele în vârstă. De asemenea, zincul este implicat în formarea oaselor.

Specialiştii spun că zincul intră în componenţa a aproximativ 300 de enzime. De precizat că enzimele nu participă doar la digestie, ci la toate reacţiile biochimice din organism. În cazul deficitului de zinc, încetinesc puternic procesele, în care sunt implicaţi fermenţii pe baza acestui mineral. De exemplu, el face parte din componenţa enzimelor antioxidante, care elimină radicalii liberi din organism. Apoi, zincul controlează sinteza proteinelor, inclusiv a colagenului. Colagenul accelerează vindecarea rănilor şi recuperarea muşchilor după antrenament, îmbunătăţeşte starea pielii, menţine sănătatea discurilor intervertebrale, a ligamentelor şi cartilajelor.

Dr. Mariana Sandu precizează că zincul intră în componenţa receptorilor şi membranelor celulare. Cu alte cuvinte, el leagă toate celulele şi organele între ele. În plus, acesta are o influenţă colosală asupra sănătăţii sistemului imunitar. De ce? Pentru că el este necesar pentru a menţine integritatea barierelor mucoase, care constituie 80% din sistemul imunitar. În al doilea rând, el împiedică pătrunderea în organism a infecţiilor, iar în sânge a componentelor de alimente nedigerate. „Totodată, susţine funcţia sistemului limfatic, care purifică organismul.

În cazul insuficienţei de zinc se reduc dimensiunile timusului şi a splinei (organe ale sistemului imunitar) şi scade concentraţia de imunoglobuline - substanţe antivirale. Zincul este un mineral esenţial ce se găseşte în mod natural în multe legume şi fructe, dar şi în produsele din carne”, a explicat medicul.

Altfel spus, zincul joacă un rol important în funcţionarea sistemului imunitar. Dacă în ultima vreme vă confruntaţi frecvent cu infecţii, cu leziuni minore cum ar fi tăieturile şi zgârieturile, ce necesită un timp neobişnuit de lung pentru a se vindeca, este indicat să vă controlaţi nivelul de zinc.

De asemenea, zincul este responsabil pentru asigurarea fluxului de sânge, astfel ca disfuncţiile sexuale pot fi un semn de avertizare timpurie a deficitului de zinc. Şi calviţia prematură poate fi un semn de avertizare timpurie a deficienţei de zinc. Ca urmare, dacă observaţi că părul vi se subţiază semnificativ, că pierdeţi mai multe fire decât este normal, ar putea fi vorba de un deficit de zinc.

Mai mult decât atât, deficienţa de zinc poate duce la absorbţia dificilă a alimentelor, ceea ce favorizează diareea cronică. Diareea poate fi cauzată şi de alte condiţii, inclusiv sensibilitatea alimentară, dar dacă o puteţi asocia cu alte simptome menţionate, aveţi un motiv să vă preocupaţi de nivelul de zinc din organism.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU