Foarte multe persoane se prezintă la medicul de familie acuzând faptul că le curge apă din nas. Acest simptom este cunoscut în termeni medicali drept rinoree apoasă şi constă în scurgerea de la nivelul cavității nazale a unor secreții de consistență apoasă asemănătoare unor fluide.
Rinoreea apoasă este frecvent întâlnită în cazul afecțiunilor inflamatorii sau alergice ale căilor respiratorii şi rareori este expresia unor boli severe. Cu toate acestea, senzația că „vă curge apă din nas” este total neplăcută şi poate duce la alterarea calității vieții, interferând cu activitățile cotidiene. Potrivit dr. Elena Enescu, principalele cauze care duc la apariția senzației de „scurgere a apei din nas” sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice: alergiile respiratorii la praf, polen, mirosuri; infecțiile virale sau bacteriene, precum răceli, gripe; sinuzita virală sau bacteriană; rinita alergică; polipoza nazală; scurgerile de lichid cefalorahidian, aerul neumidificat etc. totodată, întreruperea bruscă a administrării de decongestionante nazale în urma utilizării acestora timp îndelungat poate fi de vină, la fel ca şi consumul de cocaină, contactul cu anumite legume, precum ceapa, piperul, usturoiul sau ardeiul iute.
„În cazul infecțiilor de sinusuri nazale, fluidele care se scurg din nas sunt incolore şi prezintă o consistență mai vâscoasă. În cazul infecțiilor de căi respiratorii superioare, fluidele care se scurg din nas pot avea o consistență mucoasă şi se pot scurge prin nazofaringele posterior la nivelul gâtului, determinând apariția tusei nocturne, productive, însoțită de durere în gât”, a subliniat medicul.
Sinuzita este o afecțiune respiratorie caracterizată prin inflamația sinusurilor nazale, secundară unei infecții virale sau bacteriene sau altor agenți patogeni. Tocmai de aceea, bolnavii diagnosticați cu sinuzită acuză frecvent senzația de „scurgere a apei din nas” însoțită de obstrucție nazală, cefalee, senzația de presiune la nivelul feței, respirație îngreunată, tuse productivă (mai frecvent pe timpul nopții), inflamația mucoasei oculare, oboseală, uneori febră. În formele de sinuzită cronică secrețiile nazale pot prezenta o culoare galben-verzuie.
Rinita alergică este o afecțiune inflamatorie a mucoasei nazale, determinată de anumiți factori alergenice, apărută pe fondul unei reacții de hipersensibilitate a sistemului imunitar. Bolnavii depistați cu rinită alergică acuză frecvent senzația de „scurgere a apei din nas” însoțită de obstrucție nazală, prurit nazal, strănut frecvent, anosmie, pierderea gustului, hiperlăcrimare, iritarea mucoasei oculare, cefalee, transpiraţii, senzația de mâncărime sau disconfort în gât.
Rinita non-alergică este o inflamație a mucoasei nazale secundare unei infecții virale, inhalarea de substanțe iritante sau alți factori patogeni, non-alergici. Bolnavii diagnosticați cu o rinită non-alergică prezintă senzația de „scurgere a apei din nas”, obstrucție nazală, strănut frecvent, tuse şi febră scăzută. Nu în ultimul rând, bolnavii depistați cu polipi nazali pot prezenta senzația permanentă de „scurgere a apei din nas”, obstrucție nazală, strănut frecvent, cefalee, dureri faciale, pierderea treptată a mirosului, senzația de presiune la nivelul feței, pierderea gustului, sforăit.