Multe femei se confruntă cu diferite probleme estetice de care ar vrea să scape, mai ales acum, când se apropie sezonul cald. Pe această listă se încadrează şi vasele de sânge sparte, de mici dimensiuni, care nu necesită tratament decât din punct de vedere estetic, deoarece, acestea nu reprezintă o problemă reală de sănătate. Venectaziile, micile vase de sânge sparte, pot afecta tenul, picioarele sau toracele.
„Vizibilitatea vaselor dilatate creează de obicei un prejudiciu estetic fără să afecteze starea de sănătate. Tratamentul se face doar în scop estetic. Agravarea se produce lent, în timp, şi poate însoţi formarea de varice”, afirmă dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Venectaziile apar pe un fond genetic, dar aceste vase de sânge sparte pot apărea şi în timpul sarcinii sau din cauza masei corporale în exces.
Cele de la nivelul tenului pot fi provocate sau agravate de terapiile neadecvate pe bază de cortizon.
„Tratamentul vinişoarelor dilatate de pe membre se poate face prin sclerozare cu ajutorul laserului. Tratamentul se recomandă să fie efectuat înainte de începerea sezonului cald şi sunt necesare şedinţe multiple pe aceeaşi zonă, astfel încât să se obţină închiderea lor fără afectarea structurii pielii”, recomandă medicul dermatolog.
Când există astfel de probleme, medicii sfătuiesc să se apeleze la ciorapii speciali care pot asigura o circulaţie bună la nivelul membrelor inferioare. Există însă şi alte măsuri, naturale, pentru a evita venectaziile.
„Ar trebui să consumaţi periodic vitamina C sau întăritori de perete vascular, ar trebui să evitaţi statul lângă surse de căldură care produc vasodilataţie, sportul care accentuează staza, cum este schiul, şi ar trebui să preferaţi mersul pe jos sau cu bicicleta. Băile reci-calde ale membrelor inferioare asigură drenajul venos, la fel odihna cu picioarele sprijinite pe o pernă la uşoară înălţime”, încheie specialistul.