Indiferent cât de vizibile sunt, vergeturile pot provoca un mare disconfort sau chiar jenă, mai ales dacă apar în zone vizibile ale corpului. Vreți să scăpați ele? Iată ce puteți face!
Dr. Adina Şerban, medic specialist dermatolog spune că dintre numeroasele tratamente existente la ora actuală, foarte puţine reuşesc să trateze definitiv această problemă.
„Vergeturile se formează atunci când derma, adică stratul mijlociu care menţine forma şi elasticitatea se întinde mai mult decât poate tolera pielea. Astfel, fibrele din piele se rup, perturbând producţia de colagen şi provocând cicatrici, cel mai frecvent pe abdomen, sâni, şolduri, coapse şi zona posterioară. Deşi nu sunt periculoase din punct de vedere medical, vergeturile pot provoca apariţia unor probleme cu imaginea de sine, chiar anxietate, pentru unele persoane aceste semne fiind o preocupare cosmetică importantă”, a precizat medicul.
Ea a adăugat că metodele clasice de eliminare a vergeturilor pot include diferite creme, loţiuni şi bineînţeles, o dietă echilibrată şi exerciţii fizice regulate.
„Pe piaţă există o gamă largă de produse care promit îndepărtarea în mod natural a vergeturilor dar, de cele mai multe ori, acestea nu reuşesc să aducă rezultate satisfăcătoare, în special în cazul cicatricilor vechi şi bine dezvoltate. În schimb, un avantaj al acestor produse este costul mai mic decât cel presupus de alte proceduri dermato-cosmetice efectuate în cabinetele de specialitate”, a declarat dr. Şerban.
Specialistul consideră că principalul beneficiu al tratamentului cu laser în ceea ce priveşte îndepărtarea vergeturilor este eficacitatea acestuia, dar şi faptul că este extrem de sigur.
„Îndepărtarea vergeturilor cu ajutorul laserului este extrem de eficientă, în majoritatea cazurilor. Desigur, succesul va depinde de prevalenţa şi vârsta cicatricilor aflate sub tratament: cele albe, mai vechi şi mai adânci vor fi mai dificil de tratat, fiind necesare de mai mult de zece şedinţe pentru a le elimina complet. În astfel de cazuri, ne putem aştepta, uneori, ca după o serie de tratamente cu laser să se obţină doar reducerea vizibilităţii vergeturilor, nu eliminarea lor completă. Fiecare caz este, însă, unic, şi doar un specialist poate spune, după evaluarea cazului, care sunt şansele de vindecare completă”, a adăugat dermatologul.
În afară de laser, mai există mezoterapia, considerată în ziua de azi un tratament sigur, eficient şi noninvaziv.
Această procedură este folosită pentru a îmbunătăţi aspectul diferitelor boli ce afectează aspectul pielii, printre care şi vergeturile. De asemenea, printre opţiunile de tratament a vergeturilor poate fi amintit şi microneedlingul, o tehnică care are rolul de a diminua aspectul vergeturilor. Acest lucru se face datorită modalităţii revoluţionare de a induce formarea de colagen şi remodelarea pielii.