Medicii specialişti sunt cei mai potriviţi pentru a ne da sfaturi şi a ne avertiza cu privire la orice formă de îmbolnăvire. Virusul Zika a făcut ravagii, mai întâi pe meleaguri americane, apoi s-a mutat în Europa, iar acum a pătruns şi la noi în ţară, ieri fiind confirmat al doilea caz de infectare, la un copil de 10 ani, de către Ministerul Sănătăţii.
Persoanele care au călătorit în zonele afectate de acest virus, sau care intră în contact cu persoane venite de pe acele meleaguri, trebuie să fie precaute, pentru a evita îmbolnăvirea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat infecţia cu virusul Zika o urgenţă de sănătate publică la nivel global, din cauza asocierii cu apariţia unor anomalii fetale, microcefalia de pildă, sau tulburări neurologice la adult, de exemplu sindromul Guillain - Barre.
Potrivit specialiştilor, virusul Zika se transmite la om prin înţepătura de ţânţar. În ultima perioadă se ia în considerare şi transmiterea pe cale sexuală, fapt indicat şi de Ministerului Sănătăţii. De asemenea, el poate fi transmis vertical, de la mamă la făt, prin placentă.
Cele mai frecvente simptome la adult sunt febra, roşeaţa, dureri la nivelul articulaţiilor, conjunctivită, dureri musculare şi dureri de cap. De obicei, aceste simptome sunt uşoare sau medii şi nu necesită spitalizare, cazurile de deces sunt extrem de rare. Poate produce uneori şi tulburări neurologice.
„Din păcate, dacă la adult infecţia nu este gravă, virusul poate afecta extrem de sever fătul prin transmiterea de la mama purtătoare de Zika. Principala afectare a bebeluşului se manifestă prin microcefalie congenitală. În microcefalie, diametrele craniului sunt mult mai mici decât vârsta de gestaţie, iar creierul nu se dezvoltă normal. Diagnosticul se face tardiv ecografic, în trimestrul III de sarcină sau doar după naştere. Copiii cu microcefalie prezintă convulsii, retard mintal, tulburări de alimentaţie, auz sau văz. Deoarece, după infectare, virusul rămâne în sânge aproximativ o săptămână, nu este periculos pentru o următoare sarcină”, explică dr. Coralia Ştefănescu, medic specialist obstetrică şi ginecologie în cadrul Spitalului privat Euromaterna.
Cum prevenim Zika
Specialistul ne informează că nu există vaccin sau tratament specific împotriva virusului. „Dacă sunteţi însărcinată, vă sfătuim să nu călătoriţi în zonele afectate în prezent de infecţia Zika (America Centrală sau America de Sud). Dacă trebuie totuşi să efectuaţi această călătorie, trebuie să preveniţi muşcăturile de ţânţar”, specifică specialistul.
Pentru a evita muşcăturile de ţânţar este indicat să purtaţi bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, să staţi în spaţii închise cu aer condiţionat şi plase contra ţânţarilor, utilizaţi spray-uri sau loţiuni antiţânţari, cum sunt cele naturale cu ulei de eucalipt care nu afectează bebeluşul. Dacă partenerul de viaţă a călătorit într-o zonă afectată, la indicaţia specialiştilor, ar trebui să folosiţi prezervativul pentru contact, deoarece virusul persistă câteva săptămâni în spermă şi au fost înregistrate cazuri de transmitere pe cale sexuală.
„Dacă observaţi simptome ca dureri de cap, dureri de articulaţii sau musculare, febră sau ochi roşii, apărute în maxim două săptămâni după călătoria în aria afectată de Zika, adresaţi-vă de urgenţă medicului dumneavoastră curant”, avertizează specialistul.