Începând cu data de 1 noiembrie, Colegiul Psihologilor din România intenţionează să „facă curăţenie” în rândul colegilor de breaslă care au lucrat până acum „la negru”
De la 1 noiembrie, constănţenii care vor avea nevoie de avize psihologice valabile pentru permisul de conducere, angajare, permis de port armă sau psihologie clinică, trebuie să verifice dacă psihologul are dreptul de a le elibera aceste acte. Motivul? Cel puţin 1.000 de cabinete înfiinţate ilegal, „la colţ de stradă”, vor dispărea. „Cine mai vrea să muncească trebuie să intre în legalitate“ Începând cu data de 1 noiembrie, Colegiul Psihologilor din România intenţionează să „facă curăţenie” în rândul colegilor de breaslă care au lucrat până acum „la negru”. Decizia vine după ce Colegiul a obţinut aprobarea Hotărârii privind evidenţa profesională a psiho-logilor.
„În data de 27 septembrie, în şedinţa Consiliului director al Colegiului Psihologilor din România a fost aprobată Hotărârea privind evidenţa profesională a psihologilor cu drept de liberă practică. Concret, fiecare psiholog care nu a trecut pe la Colegiul Psihologilor să se înregistreze nu lucrează conform legii şi, deci, nu mai poate elibera nici un fel de document. Noua lege prevede ca fiecare psiholog acreditat să poată comanda de la Colegiu, printr-un sistem informatic, nişte timbre profesionale pe care să le ataşeze documentelor eliberate. Se vor elibera câte 200-250 de timbre pe lună pentru fiecare psiholog membru al Colegiului, iar sistemul este simplu: dacă nu poţi să-ţi comanzi timbru, nu poţi să lucrezi. Timbrele vor fi dovada faptului că cel care a eliberat avizul este în măsură să elibereze astfel de documente şi are competenţe pentru asta. Timbrele vor fi folosite pentru domenii cum sunt: psihologia muncii, psihologia transporturilor, psihologie pentru port armă şi psihologie clinică, adică pentru avize destinate altor instituţiiAstfel beneficiarul avizului să ştie că psihologul care a eliberat documentul o face legal. Cine vrea să muncească trebuie să intre în legalitate!”,a explicat, pentru Cuget Liber, preşedintele Colegiului Psihologilor, Filiala Constanţa, psiholog Ilie Grădinaru. Peste 1.000 de psihologi eliberează avize ilegal Până acum, pe lângă cei 1.000 de psihologi acreditaţi de Colegiul Psihologilor, la Constanţa, încă pe atâţia au lucrat fără acoperire legală. „S-a putut lucra ilegal pentru că nu există reglementări clare, nu există sancţiuni. Neexistând sancţiuni, au preferat să lucreze la negru. Era o măsură necesară pentru că dacă nu ai timbru, nu poţi să eliberezi avize, iar acest lucru îţi dă două posibilităţi: ori intri în legalitate, te înscrii la Colegiu, faci pregătirea pro-fesională prin care poţi să ai competenţele necesare, ori nu mai lucrezi”, spune Psihologul Ilie Grădinaru.
Cum vom face diferenţa între legal şi ilegal? Legea spune clar: Un psiholog nu are timp fizic să vadă mai mult de 200-250 de oameni într-o lună. Astfel că, cei care mergeau până în prezent la orice clinică privată sau la orice cabinet înfiinţat „la colţ de stradă” trebuie să fie foarte atenţi dacă cel pe care îl plătesc pentru un serviciu de acest gen este sau nu în măsură să îi ajute. „De la 1 ianuarie, vom implementa acest nou sistem. Potrivit legii 213, formele de exercitare a profesiei sunt cabinetele individuale, societăţi civile profesionale de psihologie şi cabinetele asociate. În acest fel, oamenii ştiu unde vor putea merge pentru avize. În mod normal, clinica ce are un astfel de serviciu trebuie să încheie un contract de prestări servicii cu un cabinet acreditat de Colegiu şi care este de sine stătător, nu să se lucreze 2 ore pe zi psihologie şi 6 ortopedie, ci să aibă spaţiu special amenajat. Fiecare va avea obligaţia să afişeze la vederea beneficiarilor ce documente poate să elibereze şi ce nu. Mulţi colegi pun doar ştampila, fără să facă de fapt testele corespunzătoare, chiar şi dintre cei acreditaţi, de aceea unii scot avize pe bandă rulantă, iar alţii nu au un loc de muncă”, completează psihologul. Aşadar, în perioada următoare, vor avea loc schimbări importante în cadrul profesiei de psiholog, iar acest lucru va schimba decisiv soarta multor „specialişti” din domeniu. Mulţi se vor îndrepta către calea legală înregistrându-şi activitatea, iar alţii se vor pune cu „burta pe carte”pentru a putea rămâne pe piaţă.