bere
Este cunoscut faptul că printre băuturile alcoolice preferate de români,berea ocupă un loc fruntaş. În ciuda unor mituri
negative create în jurul acestei băuturi, specialiştii susţin că berea consumată moderat prezintă o multitudine de beneficii asupra sănătăţii omului.
Berea se situează pe locul trei în topul celor mai cunoscute băuturi din întreaga lume, după apă şi ceai, spun cei de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Corina Zugravu, preşedintele centrului, susţine că în ţara noastră se consumă în jur de 90 de litri pe cap de locuitor în fiecare an. „Degeaba facem studii despre consumul de avocado, somon sau alte produse care abia se găsesc în România, trebuie să realizăm cercetări alimentare pentru a-i informa permanent pe români cu privire la ce consumă ei cel mai des”, a declarat, ieri, Corina Zugravu într-o conferinţă de presă.
Mit spulberat: Berea nu îngraşă!
Potrivit unor studii de specialitate, Corina Zugravu ne-a explicat că berea nu reprezintă un factor important în acumularea kilogramelor în plus. „Depinde de concentraţia de alcool din bere, dar putem spune cu tărie că berea nu îngraşă. Băutura alcoolică are un conţinut caloric redus, de doar 40 - 45 kcal la 100 de ml şi mai mic decât conţinutul caloric al sucurilor carbogazoase, iar berea fără alcool are doar 17 kcal la 100 de ml”, au precizat cei de la Centrul de Studii despre Bere.
În plus, berea are rolul de a hidrata organismul după efort fizic, deoarece este compusă în proporţie de 93% din apă, are un efect răcoritor şi reduce senzaţia de sete. „În urma cercetărilor s-a constatat o hidratare mai eficientă în cazul sportivilor care au băut bere fără alcool în loc de apă după antrenamente”, a mai spus Corina Zugravu.
Previne bolile de inimă şi osteoporoza
Preşedintele Centrului de Studii despre Bere ne-a informat că cei care consumă cantităţi moderate de bere în fiecare zi pentru o perioadă mai lungă de timp vor avea colesterolul „rău” mai scăzut, vor putea preveni bolile oaselor şi vor reduce riscul formării pietrelor la bilă şi rinichi. De exemplu, un pahar de bere pe zi poate creşte semnificativ colesterolul „bun” din organism, iar siliciul care se găseşte în bere contribuie la prevenirea apariţiei osteoporozei.
Mai mult, berea reprezintă o sursă de fibre solubile datorită conţinutului de orz, dar conţine şi antioxidanţi naturali care au efecte pozitive asupra sănătăţii. Specialiştii recomandă berea fără alcool şi mamelor care alăptează, deoarece antioxidanţii din bere se transmit bebeluşului prin laptele matern. Corina Zugravu a precizat că pentru bărbaţi un consum moderat înseamnă cel mult două cutii de 330 ml de bere cu 5% alcool zilnic, iar pentru femei, care au ficatul mai sensibil, o singură cutie pe zi este suficientă.
Burse pentru cei care vor să studieze consumul de bere
Lansat în luna martie a acestui an, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie a fost înfiinţat special pentru a investiga efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi răspândirea informaţiilor obţinute în rândul comunităţii medicale şi a populaţiei. Pe lângă toate acestea, Centrul pune la dispoziţia studenţilor constăn
ţeni, şi nu numai, un fond de 36.000 de euro destinaţi finanţării proiectelor de cercetare în acest domeniu. „Îi aşteptăm pe cei care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate să ne trimită proiecte de cercetare originale şi cât mai interesante pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman”, a afirmat Corina Zugravu.
Precizăm că bursele se adresează studenţilor în ani terminali la orice specializare de natură ştiinţifică sau masteranzi, doctoranzi şi post-doctoranzi, cu condiţia să aparţină unor centre de învăţământ superior sau centre
de cercetare din România. Cei interesaţi mai au la dispoziţie până la sfârşitul lunii mai să trimită proiectele. Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul oficial al Centrului de Studii despre Bere, www.beresanatatenutritie.ro, iar proiectele se pot depune
pe e-mail, la adresa centru@ beresanatatenutritie.ro.