Dacă vreţi ca mersul într-o sală de fitness să dea roade trebuie să cunoaşteţi, în primul rând, lucrurile de bază în legătură cu exerciţiile fizice. Pe scurt, există câteva reguli de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă apucaţi de mişcare. Şi, desigur, trebuie să efectuaţi exerciţiile o perioadă îndelungată, pentru că nu veţi obţine rezultatele dorite într-un timp scurt. De fapt, scopul vostru nu este să slăbiţi foarte multe kilograme într-un an, ci să vă menţineţi în formă şi sănătoşi pentru tot restul vieţii.
Altfel spus, ignoraţi rezultatele apărute într-un timp scurt. Angajamentele pe termen lung sunt cele care au, de regulă, succes, iar rezultatele vor apărea pe parcurs. În acelaşi timp, susţin specialiştii, priviţi mersul la sală ca pe o plăcere nu ca pe o obligaţie sau ca pe un sacrificiu. Veţi observa că atunci când vă vei lua un angajament pe termen lung, veţi obţine rezultate remarcabile în scurt timp. Bineînţeles, este indicat să vă faceţi un orar al antrenamentelor. Multe persoane nu se antrenează în mod constant, deoarece se gândesc întotdeauna la următorul antrenament şi se întreabă dacă vor fi motivate să facă exerciţii după o zi de muncă, dacă vor avea suficientă voinţă să se trezească dimineaţă şi să alerge etc.
În altă ordine de idei, multe persoane fac exerciţii atunci când se simt motivate sau inspirate. Iată o idee mai bună. Dr. Tatiana Preşa este de părere că trebuie să încetaţi să mai trataţi exerciţiile ca pe o activitate pe care o faceţi doar când aveţi chef şi să vă faceţi un program pe care să-l urmaţi cu stricteţe. „Concentraţi-vă asupra celor mai eficiente exerciţii şi perseveraţi! Iată o listă scurtă cu cele mai bune exerciţii, pe care ar trebui să le includeţi în fiecare antrenament: genuflexiuni, ridicarea greutăţilor, flotările, fandările, abdomenele. Începeţi cu exerciţii uşoare şi mai târziu cu cele mai solicitante. Cea mai mare greşeală pe care o fac majoritatea persoanelor care merg la sală este să se forţeze prea mult. Este greşit să gândiţi aşa. Învăţaţi ce înseamnă fitness-ul cu paşi mici şi începeţi prin a învăţa ce presupune fiecare exerciţiu în parte şi ulterior testaţi-vă limitele. Reţineţi! Trebuie sa faceţi progrese în fiecare săptămână”, a subliniat medicul.
Toate acestea în condiţiile în care multe persoane merg la sală în fiecare săptămână şi fac aceleaşi exerciţii cu aceleaşi greutăţi şi apoi întreabă de ce nu obţin rezultate. Dacă vreţi rezultate trebuie să faceţi progrese în fiecare săptămână şi abia atunci trebuie să mai adăugaţi câte un set de exerciţii în fiecare săptămână. Dacă nu ştiţi câte seturi şi câte repetări aţi făcut în urmă cu două săptămâni, atunci cum puteţi garanta că veţi deveni mai puternici? Nu. Deci, notaţi-vă tipurile de exerciţii pe care le faceţi şi data la care aţi făcut antrenamentul. Cu timpul veţi observa ce progrese aţi făcut şi veţi fi foarte mulţumiţi de voi.