16 Februarie 2016
3169 accesări
30 comentarii

Pâinea constituie, prin tradiţie, baza alimentaţiei românilor, deşi astăzi se găseşte tot mai rar un astfel de produs care să respecte reţeta clasică şi simplă de odinioară. Industria produselor de panificaţie s-a dezvoltat foarte mult, în aşa fel încât cerealele în sine sunt modificate pentru a da naştere unor produse cât mai apetisante, nu neapărat şi sănătoase.
„Fără gluten” este promisiunea pe care o fac mulţi producători către consumatorii cu boală celiacă sau care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos. Dr. Cătălina Rudencu, medic nutriţionist şi membru fondator al Asociaţiei Eduvit, ne lămureşte cum a ajuns glutenul o ameninţare pentru sănătate şi ce trebuie să facem dacă suspectăm o intoleranţă.

Ce este glutenul?
În ultima vreme circulă o modă de evitare a produselor ce conţin gluten pe care o adoptă mulţi dintre cei care doresc o alimentaţie cât mai naturală şi sănătoasă, deşi foarte puţini ştiu cu adevărat ce este glutenul şi care este rolul lui.
În termeni simpli, glutenul este acea substanţă care face pâinea şi produsele de patiserie să fie pufoase şi elastice. Boabele de grâu, orz, secară şi chiar ovăz îl conţin în mod natural în cantităţi mai mici sau mai mari. Avansarea tehnologiei în agricultură şi cererea de pe piaţă a unor produse cât mai apetisante au influenţat procentul de gluten din cereale, în sensul în care au apărut soiuri care îl conţin în cantităţi mari.

„Cerealele care se găsesc acum pe piaţă sunt mult modificate faţă de ce exista în trecut. Grâul care ajunge la moară şi nu conţine o cantitate mare de gluten este respins”, declară dr. Cătălina Rudencu.

CITEŞTE ŞI:MIHAELA BILIC - Cât de sănătoase sunt cerealele? "Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre şi seminţe, de parcă am fi cai"

Celiacii, victimele industriei alimentare

Cerealele au intrat relativ târziu în alimentaţia omului. Chiar şi aşa, consumul de cereale se află la baza unei diete sănătoase, fapt ce le face extrem de populare.
Potrivit specialistului, „omul nu se naşte cu intoleranţă la gluten, ci o capătă în timp din cauza consumului permanent de produse bogate în acest compus”. Astfel, se poate spune că modificarea structurii naturale a cerealelor şi mărirea procentului de gluten pe care îl conţin joacă un rol crucial în dezvoltarea intoleranţei la gluten.

„Intoleranţa la gluten apare atunci când organismul nu mai dispune de enzimele necesare digestiei pâinii şi produselor făinoase ce conţin gluten”, precizează dr. Cătălina Rudencu.

Practic, alimentaţia bogată în gluten produce modificări la nivelul organismului nostru şi îl determină să dezvolte o intoleranţă.

Cine trebuie să elimine glutenul
Nu toate persoanele suferă de intoleranţă la gluten, astfel încât nu toată lumea trebuie să treacă la o dietă care să elimine în totalitate acest compus.
Conform nutriţionistului, boala celiacă sau intoleranţa la gluten poate fi recunoascută după anumite semne. „Ingerarea glutenului în cazul persoanelor cu intoleranţă duce la balonări, dureri abdominale şi tulburări de tranzit intestinal”, declară dr. Cătălina Rudencu. Ignorată şi netratată, intoleranţa la gluten poate duce la suferinţa întregului organism, afectând grav sănătatea.
Chiar dacă există nişte simptome evidente Numai un medic poate pune un diagnostic corect, în urma efectuării unor analize medicale de specialitate.

„Recomand pacienţilor mei să se adreseze unor laboratoare şi cabinete specializate, unde se efectuează teste de intoleranţă alimentară”, precizează nutriţionistul. Pe baza rezultatelor se va stabili un tratament care va presupune eliminarea totală din alimentaţie a produselor care conţin gluten, pe o perioadă nedeterminată sau limitată, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.

Cei care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos şi să prevină boala celiacă, trebuie să consume cereale, de preferat integrale, în cantităţi moderate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

30 comentarii

luni, 18 noiembrie
Zwcpnp
Xfuudh aurhwt

バイアグラの購入 - バイアグラ - 50mg/100mg シアリスの購入

joi, 14 noiembrie
Isihgp
Hpakky psubia

buy cheap generic estrace - buy anastrozole 1mg buy anastrozole for sale

6 noiembrie
Migpbx
Egdwsg phvzjf

order aygestin 5mg sale - lumigan allergy spray yasmin over the counter

1 noiembrie
Anhwge
Ocwlrk ytmwou

xeloda us - buy naprosyn without prescription purchase danazol pills

31 octombrie
Wntned
Millie dgcegp

progesterone over the counter - buy fertomid no prescription cheap clomiphene generic

27 octombrie
Rbhdcr
Pzkchm wbfycj

modafinil 200mg usa - order promethazine 25mg sale meloset online order

26 octombrie
Mztywh
Kkthqj ajvbqa

oral zyban 150mg - where can i buy bupropion shuddha guggulu cheap

22 octombrie
Nbtpbk
Rkqadu phmfkq

brand crotamiton - order bactroban ointment aczone where to buy

17 octombrie
Cdejfh
Ljtiul ghdiyu

cleocin 150mg for sale - order indomethacin pills order indomethacin 50mg

15 octombrie
Lnuddo
Pixlas lnzvzf

amoxiclav for sale - clavulanate over the counter purchase levothroid without prescription

123
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir