16 Februarie 2016
3252 accesări
51 comentarii

Pâinea constituie, prin tradiţie, baza alimentaţiei românilor, deşi astăzi se găseşte tot mai rar un astfel de produs care să respecte reţeta clasică şi simplă de odinioară. Industria produselor de panificaţie s-a dezvoltat foarte mult, în aşa fel încât cerealele în sine sunt modificate pentru a da naştere unor produse cât mai apetisante, nu neapărat şi sănătoase.
„Fără gluten” este promisiunea pe care o fac mulţi producători către consumatorii cu boală celiacă sau care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos. Dr. Cătălina Rudencu, medic nutriţionist şi membru fondator al Asociaţiei Eduvit, ne lămureşte cum a ajuns glutenul o ameninţare pentru sănătate şi ce trebuie să facem dacă suspectăm o intoleranţă.

Ce este glutenul?
În ultima vreme circulă o modă de evitare a produselor ce conţin gluten pe care o adoptă mulţi dintre cei care doresc o alimentaţie cât mai naturală şi sănătoasă, deşi foarte puţini ştiu cu adevărat ce este glutenul şi care este rolul lui.
În termeni simpli, glutenul este acea substanţă care face pâinea şi produsele de patiserie să fie pufoase şi elastice. Boabele de grâu, orz, secară şi chiar ovăz îl conţin în mod natural în cantităţi mai mici sau mai mari. Avansarea tehnologiei în agricultură şi cererea de pe piaţă a unor produse cât mai apetisante au influenţat procentul de gluten din cereale, în sensul în care au apărut soiuri care îl conţin în cantităţi mari.

„Cerealele care se găsesc acum pe piaţă sunt mult modificate faţă de ce exista în trecut. Grâul care ajunge la moară şi nu conţine o cantitate mare de gluten este respins”, declară dr. Cătălina Rudencu.

CITEŞTE ŞI:MIHAELA BILIC - Cât de sănătoase sunt cerealele? "Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre şi seminţe, de parcă am fi cai"

Celiacii, victimele industriei alimentare

Cerealele au intrat relativ târziu în alimentaţia omului. Chiar şi aşa, consumul de cereale se află la baza unei diete sănătoase, fapt ce le face extrem de populare.
Potrivit specialistului, „omul nu se naşte cu intoleranţă la gluten, ci o capătă în timp din cauza consumului permanent de produse bogate în acest compus”. Astfel, se poate spune că modificarea structurii naturale a cerealelor şi mărirea procentului de gluten pe care îl conţin joacă un rol crucial în dezvoltarea intoleranţei la gluten.

„Intoleranţa la gluten apare atunci când organismul nu mai dispune de enzimele necesare digestiei pâinii şi produselor făinoase ce conţin gluten”, precizează dr. Cătălina Rudencu.

Practic, alimentaţia bogată în gluten produce modificări la nivelul organismului nostru şi îl determină să dezvolte o intoleranţă.

Cine trebuie să elimine glutenul
Nu toate persoanele suferă de intoleranţă la gluten, astfel încât nu toată lumea trebuie să treacă la o dietă care să elimine în totalitate acest compus.
Conform nutriţionistului, boala celiacă sau intoleranţa la gluten poate fi recunoascută după anumite semne. „Ingerarea glutenului în cazul persoanelor cu intoleranţă duce la balonări, dureri abdominale şi tulburări de tranzit intestinal”, declară dr. Cătălina Rudencu. Ignorată şi netratată, intoleranţa la gluten poate duce la suferinţa întregului organism, afectând grav sănătatea.
Chiar dacă există nişte simptome evidente Numai un medic poate pune un diagnostic corect, în urma efectuării unor analize medicale de specialitate.

„Recomand pacienţilor mei să se adreseze unor laboratoare şi cabinete specializate, unde se efectuează teste de intoleranţă alimentară”, precizează nutriţionistul. Pe baza rezultatelor se va stabili un tratament care va presupune eliminarea totală din alimentaţie a produselor care conţin gluten, pe o perioadă nedeterminată sau limitată, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.

Cei care doresc să urmeze un stil de viaţă sănătos şi să prevină boala celiacă, trebuie să consume cereale, de preferat integrale, în cantităţi moderate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

16 comentarii

31 martie
Eqbeqw
Xoysyr igklfb

cytotec usa - <a href="https://cytenica.com/orlistat/">brand orlistat 120mg</a> diltiazem 180mg over the counter

30 martie
Pbjksp
Tkomvx ozpndf

buy cheap clarinex - <a href="https://desloritin.com/">cheap desloratadine 5mg</a> priligy medication

27 martie
Dfqswo
Ruovji xnrykl

depo-medrol generic name - <a href="https://gnmethybalin.com/">brand medrol</a> aristocort 10mg drug

22 martie
Lkgenc
Edsrfs notznp

omeprazole 10mg tablet - <a href="https://omepmetolol.com/lopressor/">buy cheap metoprolol</a> where to buy atenolol without a prescription

18 martie
Rhdhjo
Euhhmg tfkjnt

order lipitor for sale - <a href="https://gtatorodip.com/lisinoprila/">zestril 2.5mg uk</a> buy zestril medication

17 martie
Iilila
Miacrd bhidnx

atorvastatin where to buy - <a href="https://gtatorodip.com/lisinoprila/">order zestril 2.5mg without prescription</a> zestril price

17 martie
Gvfipt
Pmvadu iffesc

cenforce oral - <a href="https://cenfophage.com/metformin/">metformin 1000mg ca</a> order metformin 1000mg pill

15 martie
Kchwtz
Jbaxjx lsvnxp

buy lipitor online - <a href="https://gtatorodip.com/lisinoprila/">buy prinivil sale</a> lisinopril brand

7 martie
Iohjdj
Mhoyhy elzhqp

buy cialis 20mg online cheap - <a href="https://getgenedp.com/getsildenafil/">sildenafil overnight delivery</a> buy sildenafil 50mg

26 februarie
Sdgntj
Gmbxob diveec

brand semaglutide - <a href="https://rybiactin.com/">semaglutide 14mg us</a> order periactin 4 mg pills

12
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir