Monturile reprezintă deplasarea osului de la baza degetului mare, o afecţiune extrem de dureroasă şi inestetică. Aşadar, montul nu este o excrescenţă osoasă, aşa cum multă lume crede şi nici nu este provocat de pantofii incomozi sau cu toc. În cel mai rău caz, aceştia pot agrava un mont deja existent.
Chiar dacă adevăratele cauze ale apariţiei monturilor nu se cunosc încă, există anumiţi factori de risc, pe care toate persoanele ar trebui să le ia în considerare. În proporţie de aproximativ 90%, monturile apar la femei, în acest caz, laxitatea articulară, specifică femeilor, fiind principala cauză. Bolile articulare, precum şi traumatismele, pot determina apariţia monturilor. Persoanele care suferă de platfus sunt predispuse la a face mon-turi. Deformaţia mai poate apărea şi la persoanele obeze, dar şi la cele care scad în greutate brusc.
„Pentru această afecţiune, diag-nosticul se pune pe baza unui control clinic amănunţit, efectuat de către medicul ortoped sau reuma-tolog, după care se face un control fizic. Urmează o radiografie, analize ale sângelui şi dacă este nevoie, chiar şi o puncţie. Montul poate fi cauzat şi de gută, de artroză sau de artrita reumatoidă. Persoanele care au monturi pot urma un tratament cu antialgice şi antiinflama-toare, însoţit de ajustarea încăţămintei. Aceste metode sunt pentru a ameliora simptomele, însă monturile nu pot fi corectate decât prin intervenţie chirurgicală.
Din păcate, există şi recidive, depinde de tipul intervenţei chirurgicale şi de resursele folosite”, ex-plică dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperare.