ISIS

ISIS
27 Noiembrie 2011
1810 accesări
0 comentarii

Metodele naturale de naştere câştigă din ce în ce mai mult teren în rândul mămicilor din România. Totuşi, naşterea sub hipnoză pare a fi încărcată de mister şi deşi se practică în clinici private din Europa şi în special din SUA, în ţara noastră este încă la început. Sarcina şi naşterea unui copil sunt situaţii complexe care solicită organismul unei femei, atât pe plan fizic cât şi psihic, în situaţii delicate şi surprinzătoare. Un element care pune probleme importante în timpul naşterii este durerea, însoţită de emoţii negative şi considerată incontrolabilă. Tocmai din acest motiv, o naştere naturală poate provoca teama femeii însărcinate şi aici intervine decizia de a apela la o metodă sau alta de a reduce suferinţa.

Hipnoza este o stare modificată de conştiinţă, la fel de naturală ca şi somnul, ceea ce înseamnă că toţi venim pe lume cu capacitatea de a fi hipnotizaţi, dar nu toţi experimentăm „hipnoze” la fel de profunde. Toate persoanele cu inteligenţă normală şi care îşi doresc să fie hipnotizate atât la nivel conştient cât şi inconştient pot fi hipnotizate. Capacitatea de a intra mai uşor sau mai greu în transă şi profunzimea transei sunt înnăscute şi diferă de la individ la individ. Starea de graviditate nu modifică profunzimea transei, ci doar rapiditatea intrării în transă atunci când motivaţia este foarte mare.

Hipnoza nu are niciun efect secundar care să afecteze mama sau fătul. Naşterea unui copil prin hipnoză presupune eliminarea completă sau diminuarea semnificativă a durerii, accelerarea travaliului precum şi naşterea unui copil sănătos la care nu au ajuns substanţele chimice folosite în anestezia clasică. Din păcate, hipnoza este privită cu relativă suspiciune de către pacienţii români, din cauza unor mituri negative, dar false, promovate în filmele comerciale.

Avantajele hipnozei în timpul naşterii

Waxman (1989), pe baza a numeroase studii clinice, realizează o listă a beneficiilor rezultate din folosirea hipnozei în obstetrică:

  • Realizarea unei relaxări fizice şi psihice;
  • Nu produce o blocare a respiraţiei sau circulaţiei sanguine între mamă şi făt;
  • Scurtarea primei etape a travaliului;
  • Creşterea rezistenţei la şocul obstetrical;
  • Nu interferă cu mecanismele normale ale travaliului; în fazele iniţiale şi intermediare, reduce durerea prin scăderea anxietăţii şi încordării;
  • Isis Medical Center este singura maternitate din Constanţa unde se practică naşterea cu ajutorul hipnozei.
Taguri articol: familie nastere sarcina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Redactor