Pe lângă remediile naturiste, care pot fi, uneori, considerate costisitoare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor, natura însăși ne ajută să ne simțim mai bine. Oamenii de știință care au cercetat beneficiile apropierii de natură oferă câteva sfaturi practice pentru a aduce natura mai aproape de oameni. Indiferent dacă locul unde aceștia trăiesc sau muncesc este un oraș aglomerat și aparent lipsit de zone verzi, ori în așezări rurale, înconjurate de biodiversitate.
Pentru copii, chiar și un petec de pământ în jurul blocului sau al casei, amenajat ca loc de joacă, poate fi foarte benefic. De asemenea, este important de știut că grădinile și curțile care atrag insecte prin diversitatea plantelor sunt considerate și ele benefice pentru starea de sănătate a oamenilor. Amenajarea unui astfel de loc menit să le ofere fluturilor, albinelor și micilor animale un adăpost sau un habitat este simplă, prin plantarea câtorva specii de flori și de plante lemnoase. Albinele, păianjenii, acarienii prădători, gândacii, viespile parazite și libelulele sunt insecte folositoare oamenilor, așa că nu le alungați!
De asemenea, excursiile prelungite în natură pot aduce beneficii organismului, potrivit unor oameni de știință, chiar și atunci când corturile sunt folosite ca locuri de dormit. Mai mult decât atât, indiferent dacă locul ales pentru plimbarea zilnică este pădurea de la marginea orașului, unul din parcurile localității sau un bulevard aglomerat, mersul pe jos se numără printre exercițiile fizice cele mai benefice pentru sănătate. Riscurile problemelor cauzate de obezitate, diabet ori boli cardiovasculare scad odată cu obișnuința mersului pe jos.