15 Decembrie 2016
3089 accesări
0 comentarii

Pe secţia de Neurochirurgie sunt internaţi foarte mulţi sociopaţi, ce stau internaţi foarte mult timp. Secţia are o suferinţă acută: are nevoie de mese de operaţie, lămpi chirurgicale, instrumentar nou şi aparate de anestezie, cele din dotare fiind foarte vechi. Un sfert dintre bolnavi sunt amărâţi aduşi din stradă, cu traumatisme grave, unii dintre ei cu leziuni operate, cu hematoame sau nehrăniţi.

În acest moment, secţia de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a intrat în plin proces de igienizare şi aşteaptă ca, atunci când vor exista bani, să fie renovată şi reabilitată.

„Ne-au cam lăsat de izbelişte, iar noi avem nevoie de reparaţii. Cred că suntem pe listă de vreo 40 de ani pentru acest lucru, dar nu ne prea bagă nimeni în seamă. Avem mari probleme şi o mulţime de pacienţi amărâţi aici, pe care îi cazăm pe 40 de paturi, din care 35 pentru adulţi şi cinci pentru copii”, ne-a declarat şeful secţiei, dr. Bogdan Davidescu.

Medicul a subliniat şi lipsa acută de aparatură, cum ar fi mesele de operaţie, lămpi chirurgicale, instrumentar nou sau aparate de anestezie, cele din dotare fiind foarte vechi.

La acestea se adaugă personalul redus, la o secţie supraaglomerată, mai ales de indivizi fără acte de identitate. Aici, un sfert dintre bolnavi sunt amărâţi aduşi din stradă, cu traumatisme grave, unii dintre ei cu leziuni operate, cu hematoame sau nehrăniţi.

„Este un diagnostic ce se cheamă sociopatie şi care nu este recunoscut, deşi el există. Sociopaţii sunt oameni fără domiciliu, cu probleme majore şi pe care societatea nu este în stare să-i managerieze”, a precizat specialistul.

Principalele caracteristici ale tipului sociopat sunt minciuna, incapacitatea de a avea remuşcări, ruşine sau să se simtă vinovaţi. De asemenea, în cazul lor se poate vorbi şi despre irascibilitatea din lucruri minore, dar şi insensibilitate pentru situaţii care-i priveşte pe cei din jur. În plus, ei sunt incapabili de a iubi, simt dispreţ pentru suferinţa celorlalţi, au o impulsivitate necontrolată etc.

Cei mai mulţi dintre ei au suferit leziuni grave cerebrale, cu hematoame, motiv pentru care stau uneori în spital chiar şi câte o lună de zile sau mai mult. De obicei, sunt găsiţi căzuţi pe jos, în plină stradă, dar sunt câteodată şi victime ale unor agresiuni neidentificate. Ca urmare, ei sunt aduşi de Ambulanţă direct în Unitatea de Primire a Urgenţelor.

„Mulţi sunt oameni ai străzii şi ne aşteptăm ca de sărbători secţia să devină neîncăpătoare din cauza lor”, a explicat dr. Davidescu.

Cum spuneam, o bună parte dintre ei suferă de hematoame. Aceste hematoame înseamnă acumularea de sânge la nivelul cutiei craniene, situate în diverse spaţii intracraniene, între creier şi oasele craniului sau pur şi simplu în creier. Unele trebuie operate, dar altele se pot trata cu medicamente. Oricum, pentru ambele, timpul de vindecare este de câteva săptămâni, aşa că pacienţii stau cel puţin 14 zile internaţi sau poate chiar şi luni de zile, dacă este cazul.

Taguri articol: stiri medicale neurochirurgie internaţi probleme medic spital

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU