Diabetul a făcut în ultimii ani noi şi noi victime, în întreaga lume. Potrivit ultimelor studii, în România, prevalenţa diabetului zaharat este chiar de 11,6%. Acesta este şi motivul pentru care medicii avertizează că, dacă nu este respectat tratamentul recomandat şi stilul de viaţă nu este adecvat, persoana cu diabet poate suferi o serie de complicaţii.
Acestea pornesc de la afecţiuni ale inimii sau ale rinichiului, tulburări de vedere, disfuncţii sexuale, probleme digestive, dermatologice sau
neuromotorii. Una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului este, însă, apariţia neuropatiei diabetice care poate conduce la lezarea unui nerv sau unei întregi reţele de nervi, cu implicaţii ce pot determina chiar diferite amputaţii.
Mai mult decât atât, conform unui studiu realizat în România, pe 17.530 persoane cu diabet, s-a concluzionat că, dacă pacientul se prezintă prea târziu la medic, riscă să-şi piardă piciorul. Specialiştii sunt de părere că prezentarea la o lună de la debutul simptomelor poate creşte dramatic şansele de apariţie ale complicaţiilor la nivelul picioarelor la persoanele cu diabet de tip 2.
De precizat că în urma unei evaluări realizate la nivel naţional, în România au fost efectuate foarte multe amputaţii la pacienţii cu diabet zaharat.
„Amputaţia este un eveniment traumatizant cu implicaţii profunde atât pentru persoana care primeşte diagnosticul, a familiei sale, cât şi la nivel de societate. De aceea, este important ca persoana cu diabet să îşi controleze cât mai eficient afecţiunea, să-şi urmărească şi îngrijească corespunzător piciorul şi în situaţia în care apar primele semne care pot fi asociate neuropatiei diabetice, să se adreseze imediat medicului pentru diagnosticare şi îngrijire adecvată”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.
Aceasta a precizat că în progresia neuropatiei periferice transmiterea vibraţiilor este prima afectată. Apoi, persoana cu diabet care are piciorul afectat nu mai simte durerea, apare senzaţia de cald sau rece şi senzaţia de arsură.
Ca urmare, chiar dacă pacientul are simptome motorii complete sau parţiale, este important să fie examinaţi muşchii intrinseci, mici ai piciorului şi apoi muşchii extrinseci, de deasupra gleznei, pentru a monitoriza evoluţia neuropatiei.