29 August 2018
679 accesări
0 comentarii

Un număr de 200 de copii insulino-dependenţi din întreaga ţară vor beneficia de monitorizare şi tratament bazate pe o aplicaţie ce foloseşte inteligenţa artificială şi algoritmii de tip „Machine Learning”, prin proiectul lansat de Asociaţia „Sprijin pentru Diabet”, cu sprijinul acordat de o companie de telefonie mobilă.

Potrivit dr. Mihaela Vlăiculescu, preşedintele Asociaţiei „Sprijin pentru Diabet”, această aplicaţie este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România şi face parte dintr-un sistem de telemedicină unic în ţară. Practic, acest sistem permite renunţarea la testele zilnice prin înţepătură, necesare pentru determinarea glicemiei. Mai mult decât atât, procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog care va urmări optimizarea aplicaţiei. Noul sistem este dezvoltat în cadrul primului Centru de telemedicină în diabetul pediatric din România.

„În cadrul programului «Connecting for Good», am pornit în anul 2015 cu introducerea senzorilor de glicemie şi monitorizarea de la distanţă a copiilor insulino-dependenţi, un pas major în îngrijirea diabetului insulino-dependent pediatric. Am educat pacienţi, părinţi şi medici în folosirea acestor dispozitive şi sperăm ca rezultatele obţinute şi eforturile noastre să contribuie la aplicarea pe scară cât mai largă a acestui sistem de monitorizare şi tratament, care să aducă îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cât mai mulţi pacienţi din întreaga ţară”, a explicat medicul.

La nivel local, în judeţul Constanţa există la ora actuală în jur de 40.000 de pacienţi cu diabet. Mai grav este că există creşteri şi în rândul copiilor cu diabet zaharat, însă la ei este mai simplu, pentru că majoritatea dezvoltă diabet de tip I, care dă semne clinice mult mai evidente decât diabetul de tip II şi ei sunt luaţi în evidenţa medicilor diabetologi pediatri, ne-a declarat dr. Doina Catrinoiu, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU