Durerea toracică este un simptom resimţit de numeroase persoane. În primă instanţă, toată lumea se gândeşte la probleme ale inimii. Dar, de fapt, o astfel de durere poate fi provocată şi de alte afecţiuni.
De exemplu, de vină poate fi bronşita acută, care apare frecvent în această perioadă.
„Durerea toracică, în cazul acestei afecţiuni este resimţită de pacient ca arsură în spatele pieptului, fără legătură cu efortul, este accentuată de tuse, se asociază cu febră, nas înfundat, dureri la înghiţire, dureri de cap, dureri musculare şi tuse fără expectoraţie în prima fază, pentru ca ulterior să apară şi expectoraţia. După două-trei zile, durerea toracică dispare”, a explicat dr. Florian Stoian, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000.
În cazul afecţiunilor plămânilor şi pleurei (foiţa care înveleşte plămânii) durerea toracică este denumită, popular, junghi. „Junghiul toracic este descris în pneumonii, infecţii virale sau bacteriene ale alveolelor pulmonare, în inflamaţii ale pleurei, în situaţia unui infarct pulmonar similar infarctului miocardic. În afecţiunile de mai sus, junghiul toracic apare brusc, are o intensitate mare şi creşte când pacientul trage aer adânc în piept, tuşeşte sau strănută”, a adăugat dr. Florian Stoian.
Pentru a stabili concret cauza durerii toracice şi pentru un diagnostic corect este nevoie de consultarea unui medic cardiolog.