11 Octombrie 2023
199 accesări
0 comentarii

Sticlele din plastic în care se îmbuteliază apa nu sunt făcute pentru a fi reutilizate. În acest context, există un risc atunci când oamenii le refolosesc. Aceștia se pot expune unei serii de compuși chimici și unor bacterii dăunătoare.

Substanța Bisfenol A de exemplu, care se folosește în procesul fabricării sticlelor din plastic, dar și a ambalajelor mai flexibile pentru conserve, face parte din categoria substanțelor nocive cu potențial disruptiv endocrin. Aceste substanțe alterează felul în care organismul produce hormonii.

La confecționarea plasticului se utilizează o substanță chimică denumită Bisfenol A, care are efecte nocive la nivelul hormonilor sexuali, în special în rândul femeilor. Substanțele chimice din recipientele din plastic afectează ovulația și pot crea tulburări hormonale sau pot favoriza apariția cancerului. Aceeași substanță este răspunzătoare de apariția unor probleme de sănătate precum obezitate, infertilitate și atacuri de panică.

În altă ordine de idei, un studiu recent ne dezvăluie că în astfel de recipiente există până la 80.000 de bacterii. De aceea, nu este indicat să luăm contact cu substanțele dăunătoare. Trebuie să folosim recipiente făcute pentru a fi refolosite. Sticlele din plastic trebuie folosite numai o singură dată. Mai mult decât atât, consumul apei din recipiente de plastic poate duce la apariția migrenelor. Este posibilă eliberarea de substanțe chimice potențial periculoase în apă în momentul în care sticlele de plastic sunt expuse la căldură. Astfel, straturile exterioare ale plasticului se pot descompune.

Atunci când un om ingerează substanțele menționate în cantități mici, ele pot imita estrogenul, ceea ce poate schimba funcționarea sistemului endocrin. Există studii care demonstrează că, la om, expunerea se află în strânsă legătură cu bolile cronice, precum diabetul sau astmul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU