Tulburările specifice adenomului de prostată apar la fiecare al doilea bărbat în vârstă de 50 de ani şi la 75% dintre cei de peste 60 de ani, spun specialiştii. Volumul prostatei se modifică şi apare afecţiunea, care în termeni medicali se numeşte „hiperplazie benignă”, adică necanceroasă.
Adenomul de prostată nu trebuie neglijat. Chiar dacă în aparenţă nu este periculos, aceasta poate crea complicaţii severe. Cel mai frecvent, prostata se formează în apropierea uretrei provocând îngustarea acesteia şi îngreunarea urinării. Urinările frecvente, în special noaptea, întârzierea apariţiei jetului urinar, dorinţa intensă de urinare urmată de evacuarea unei cantităţi mici de urină, durerea şi senzaţia de arsură în timpul urinării şi sângele în urină sunt cele mai frecvente simptome ale acestei boli. Însă, tulburările diferă la fiecare bărbat în parte şi se impune prezenţa de urgenţă la medic pentru a primi tratamentul corespunzător.
„Dacă nu sunt tratate la timp, tulburările urinare conduc, în timp, la dereglarea funcţiei vezicii urinare şi a rinichilor, pentru că, indiferent de evacuarea sau nu a urinei prin uretră, rinichiul produce zilnic aproximativ 1,5 litri de urină. Evacuarea redusă a urinei determină stagnarea ei la nivelul vezicii urinare. În această urină reziduală, pot apărea infecţii care urcă spre căile urinare superioare, zonă în care bacteriile se pot înmulţi foarte uşor. Apare febra şi durerea la urinare, iar infecţia poate urca până la nivelul rinichilor”, potrivit dr. Viorel Tode, medic urolog.
Examinările pentru a depista această boală sunt nedureroase şi rapide. Medicul specialist face o investigaţie manuală, urmată de ecografia pelviană, apoi boala este confirmată prin investigaţii de laborator.