Nu neglijaţi niciodată afecţiunile tiroidiene, pentru că acestea pot duce, mai departe, la multe alte complicaţii. Pentru a evita apariţia problemelor de sănătate, specialiştii recomandă screeningul afecţiunilor tiroidiene. Acesta trebuie neapărat efectuat, având în vedere faptul că, deşi multe sunt afecţiuni subclinice, la care manifestările nu au apărut, ele sunt destul de frecvent întâlnite în rândul populaţiei.
Potrivit dr. Dr. Amalia Costea, medic specialist endocrinolog, cei mai mulţi experţi sunt de părere că este necesar un screening la pacienţii vârstnici, între 65-70 de ani, dar şi la femeile cu vârsta de peste 50 de ani, pacienţi cu antecendente heredo-colaterale de afecţuni tiroidiene şi ne referim aici la pacienţi care au şi alţi membri ai familiei cu afecţiuni tiroidiene. În această categorie sunt incluşi pacienţii cu antecendente personale de afectare tiroidiană, pacienţii cu un istoric de iradiere în zona cervicală, cei cu diabet zaharat de tip 1, fibrilaţie atrială, dislipidemie, gravidele şi postpartum, dar şi cei care au primit tratament pentru diverse afecţiuni cu litiu, interferon sau amiodaronă. De asemenea, poate fi vorba despre acele persoane care suferă de boli autoimune sau de populaţia unde există zone cu deficit de iod. „Screening-ul minim se referă la dozarea TSH-ului şi la anumite grupe populaţionale şi la markerii autoimuni, anticorpi anti-tiroglobulină, anti-tiroidpersoxidază, anti receptor TSH, aici în special la pacienţii cu diabet şi cu boli autoimune. Importanţa depistării precoce a afecţiunilor tiroidiene în populaţie este susţinută de studiile care au arătat apariţia complicaţiilor pe termen lung. Astfel, un hipertiroidism netratat subclinic poate duce la complicaţii cardiovasculare, la tulburări cognitive, scăderea densităţii mineral osoase şi implicit osteoporoza. Hipotiroidismul dă şi el afecţiuni cardiovasculare, scăderea funcţiei cognitive, dislipidemie sau infertilitate la femei”, a explicat medicul.
Ultrasonografia este o explorare imagistică non-invazivă
Tocmai de aceea, ecografia în patologia tiroidiană şi screening-ul ecografic în această patologie sunt extrem de importante.
Astfel, a precizat dr. Costea, ecografia sau ultrasonografia este o explorare imagistică non-invazivă absolut necesară. Aceasta poate furniza detalii despre volumul tiroidian, despre relaţia cu structurile vecine, despre modificările de structură de tip nodular, cât şi despre funcţia tiroidiană.
„Principala patologie tiroidiană care beneficiază de problema ecografiei sunt nodulii tiroidieni. Putem pune diagnosticul, putem stabili caracteristicile lor benigne sau maligne, îi putem urmări în timp şi putem efectua investigaţii mai complexe, cum este funcţia de biopsie tiroidiană sau chiar elastografia, o investigaţie imagistică, care poate exclude foarte uşor nodulii maligni. De ce ar trebui făcută ecografie şi căutaţi nodulii tiroidieni? Pentru că sunt foarte frecvenţi în populaţie, aproximativ 60% din populaţie prezentând noduli tiroidieni puşi în evidenţă ecografic, spre deosebire de palpare, unde avem un procent de 4-8%. Dintre aceştia, 7% sunt maligni, iar ecografia ne ajută să facem diferenţierea să-i caracterizăm şi bineînţeles ne ajută în investigaţiile mai complexe cum este puncţia biopsie”, a subliniat specialistul.
Ce se urmăreşte la ecografie? În primul rând, se contabilizează numărul nodulilor, mărimea nodulilor, ecogenitatea, ecostructura, calcificările din interior, vascularizaţia, adenopatiile laterocervicale şi urmărirea lor pe termen lung. De asemenea, se are în vedere dacă indiciile sonografice pentru malignitate apar atunci când avem un nodul intens hipoecogen, microcalcificări, chiar dacă lasă sau nu con de umbră posterior, ori o vascularizaţie haotică în interiorul nodulului.