26 Octombrie 2015
2698 accesări
0 comentarii

Pleurezia uscată, denumită şi pleurită, este o infla-maţie a pleurei - membrana umedă, dublu stratificată, ce înconjură plămânii şi căptu-şeşte cutia toracică. Această afecţiune poate face respira-ţia foarte dureroasă şi, atenţie, dacă nu este tratată la timp, poate conduce la apariţia unui revărsat pleural, în care spa-ţiul dintre straturile membra-nei, numit spaţiu pleural, se umple cu lichid în exces.

„În sens strict, pleurita şi revărsatul pleural nu sunt boli, ci mai degrabă complicaţii ale unei afecţiuni sau infecţii pulmonare de fond, precum pneumonia, tuberculoza sau lupusul eritematos sistemic. În plus, şi alte afecţiuni pot, de asemenea, irita pleura, cea mai frecventă fiind insuficienţa cardiacă congestivă, dar şi traumatismele toracice, infecţiile virale, artrita reumatoidă şi cancerul. Tocmai de aceea, pleurita şi revărsatul pleural pot fi tot atât de grave ca şi boala de fond.

În cazul pleureziei uscate, apar dureri intense, ascuţite în torace, chiar şi de o singură parte, dureri care se amplifică la respiraţii profunde, tuse, mişcări sau strănut. Totuşi, e bine că dispar când se ţine respiraţia. Cât priveşte pleurezia umedă (revărsatul pleural), aceasta are ca simptome tusea uscată şi dispneea (dispneea este o tulburare a respiraţiei caracterizată prin modificarea ritmului şi intensităţii mişcărilor respiratorii). Mai rău este că pleurezia uscată şi revărsatul pleural pot fi simptomele unor boli grave, ca pneumonia sau cancerul pulmonar, de aceea se impune prezenţa imediată la medic”, a explicat dr. Anca Sima, medic primar, Clinica Homeomed.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase