Ulcerul este o problemă tot mai des întâlnită în zilele noastre, fiind definit ca o leziune a suprafeţei tractului digestiv. În cazul în care acesta nu este tratată la timp, boala are tendinţa de a se amplifica, declanşând cancerul ulceros. Acesta poate fi localizat la nivelul esofagului, al stomacului, dar şi la nivelul intestinului subţire superior.
Potrivit dr. Mariana Ostroschi, medic specialist Interne, persoanele care au această afecţiune prezintă, în general, dureri în capul pieptului, stări de greaţă, constipaţie şi balonare. Dacă cei în cauză prezintă simptome de vomă repetată, poate fi un semn evident că deja ulcerul afectează zona de golire a stomacului, ducând la îngustarea acestuia.
În ceea ce priveşte ulcerul gastric, durerile se manifestă imediat după masă, ceea ce face ca persoanele în cauză să evite mesele şi astfel vor începe să piardă în greutate. În cazul ulcerului duodenal, mâncarea alină durerea, însă pentru puţin timp.
Principalul declanşator al ulcerului este bacteria Helicobacter Pylori, pe care o găsim în stomac şi care lezează ţesuturile stomacului şi duodenului (al intestinului subţire superior). Această bacterie secretă o cantitate mare de enzimă numita urează, care transformă ureea din sucul gastric în amoniac şi bicarbonat. Aceste două substanţe neutralizează aciditatea gastrică şi creează, ulterior, un mediu extrem de favorabil oricărui microb. Totuşi, există şi mulţi alţi factori care favorizează producerea ulcerului, cum ar fi cazurile ereditare, alimentaţia haotică, stresul, odihna necorespunzătoare, imunitate scăzută, plus fumatul şi băuturile pe bază de cafeină.
Două tipuri de ulcer
Partea bună este că ulcerul se poate vindeca rapid dacă se iau măsurile necesare. În prezent, există două tipuri de ulcer: cel duodenal care afectează mai mult bărbaţii, şi cel gastric, care afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, în egală măsură.
Ulcerul doudenal se instalează la bărbaţi în jurul vârstei de 25-45 de ani, cu o predispunere mai mare pentru cei ce au grupa sanguină 0. Ulcerul gastric, deşi are o frecvenţă mai redusă, predispune mai mult persoanele cu grupa sanguină A.
Precizăm că ulcerul se diagnostichează prin examinarea radiologică a stomacului şi a esofagului, dar şi prin endoscopie (examinarea interiorului stomacului). De asemenea, este foarte important ca persoanele ce suferă de ulcer gastric să beneficieze de o supraveghere amănunţită, deoarece acest tip de ulcer se poate transforma în cancer de stomac. În plus, şi în cazul ulcerului duodenal pot apărea complicaţii şi trebuie tratat cu maximă seriozitate.