27 Ianuarie 2017
4770 accesări
0 comentarii

Răcelile repetate duc la inflamarea mucoasei sinusurilor şi la apariţia secreţiilor purulente. Neprezentarea la timp, la medicul ORL-ist face ca această inflamaţie persistentă şi repetată să se transforme în sinuzită cronică.
Sinuzita poate fi de mai multe feluri: virală, bacteriană, alergică, fungică, dar, oricare ar fi etiologia ei, simptomele acesteia trebuie tratate precoce, pentru a nu se ajunge la complicaţii. Cel mai des, sinuzita apare din cauza deviaţiei de sept, dar mai sunt şi alţi factori care o determină, precum: polipii nazali, rinita, aerul condiţionat, frigul, noxele etc.
„Dacă polipii sunt infectaţi şi distrug oasele craniului, complicaţiile sunt uneori îngrozitoare. Rinosinuzita virală apare odată cu infecţia bacteriană, de tip streptococ sau stafilococ, iar dacă nu este tratată, duce la meningită. Această afecţiune pune viaţa în pericol şi lasă sechele. Sinuzita nediagnosticată poate duce până la pierderea ochiului, prin mişcarea puroiului spre orbită, sau la meningită”, explică dr. Dănuţ Dincă, şeful secţiei ORL din Spitalul Judeţean Constanţa.
Tehnologia modernă de chirurgie endoscopică rinosinusală are rezultate foarte bune în operarea rinosinuzitelor complicate, cu polipoză nazală, care tinde să afecteze ochiul şi zona cra-niului, complicaţii care sunt întotdeauna posibile la această afecţiune. Operaţiile se fac sub controlul monitorului, cu optici speciale în aşa fel încât chirurgul poate controla imaginea din nasul şi sinusurile pacientului, sub un ecran, şi înlătură, cu instrumentarul specific, leziunile.
Cele mai comune simptome ale sinuzitei sunt: secreţii purulente, durere intensă la nivelul sinusurilor, obstrucţie nazală, mici sângerări nazale, febră. În cazul în care aveţi astfel de simptome, medicii sfătuiesc să vă prezentaţi cât mai repede la medic, mai ales dacă suferiţi de rinoree repetată şi obstrucţie nazală prelungită, pentru că, în contextul unor viroze sau alergii, aceste simptome pot duce la complicaţii grave.

Sinuzita la copii
În majoritatea cazurilor, sinuzita este o afecţiune a căilor respiratorii superioare de natură bacteriană.
„De obicei, la copil apare ca o complicaţie a unei afecţiuni a căilor respiratorii. Sinuzita se manifestă cu febră mare la debutul bolii, obstrucţie nazală impor-tantă, care, la sugar, împiedică alimentaţia, edemaţierea pleoapelor şi a rădăcinii nasului. În acest caz este vorba despre o urgenţă şi se necesită internare şi tratament antibiotic intens”, explică dr. Oana Barbu, medic pediatru.
Copiii cu vârste mai mari fac febră foarte mare, simptomele de infecţie persistă între 10 şi 14 zile, secreţiile nazale sunt purulente, iar în acest caz, tratamentul se face cu antibiotic, însă numai după consultul unui specialist şi la recomandările acestuia.
Pentru a preveni complicaţiile, pacienţii predispuşi să facă sinuzită trebuie să îşi cureţe nasul zilnic şi să rezolve problema obstrucţiei nazale, respectiv deviaţia de sept, dacă este cazul. În cazul în care aceste măsuri nu sunt luate, iar prezenţa la medic nu este promptă, complicaţiile care se pot instala sunt dintre cele mai grave: puroiul poate ajunge în zona ochilor, apare abcesul orbito-ocular, abcesul cerebral, laringita, bronşita, faringoamigdalita acută etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii