12 Iunie 2017
2532 accesări
0 comentarii

Dezlipirea retinei este acel proces de separare a membranei retiniene a ochiului de membrana vasculară. Altfel spus, în ochiul sănătos acestea vin strâns în contact.

„Dezlipirea de retină este o afecţiune oftalmologică ce se manifestă prin scăderea bruscă a vederii şi prezenţa în câmpul vizual a unui văl negru, apoi a unei pete negre, care se derulează, efectiv, în faţa ochilor. Din acest motiv, persoanele care îşi dau seama că au acest gen de simptome trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. Trebuie amintit, însă, că dezlipirea de retină poate fi de două feluri: traumatică sau idiopatică. Prima apare în urma unor traumatisme, în timp ce a doua categorie de dezlipiri de retină, cele idiopatice, apare mai ales la cei care prezintă deja miopii mari sau foarte mari. Tocmai de aceea, tratamentul este exclusiv chirurgical, iar bolnavii trebuie să ştie că nu se pot vindeca singuri folosind unguente sau picături”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Eliza Avram, medic oftalmolog.

Specialiştii susţin că principala cauză a acestei afecţiuni ar fi ruptura membranei retiniene. Ca urmare, retina nu se deplasează din locul său, dacă este ermetică (în caz contrar, lichidul din corpul vitros pătrunde sub retină şi o dezlipeşte de membrana vasculară). Cauza principală a apariţiei rupturii de retină o reprezintă tracţia corpului vitros în cazul modificării stării normale a acestuia. De asemenea, rupturile retinei pot apărea şi în caz de distrofie a acesteia (subţiere). Desigur, oamenii trebuie să ştie că, în urma acestor intervenţii chirurgicale, vederea poate fi mai bună după operaţie sau nu, totul diferind de la un caz la altul, în funcţie de rapiditatea cu care se prezintă la medic.

Altfel spus, vederea poate rămâne în continuare proastă, iar acest lucru se întâmplă pentru că pacienţii au ignorat boala, până când aceasta a avansat şi într-un final aceşti oameni s-au decis să se prezinte la medic.

„Cu cât se prezintă mai devreme la cabinetele medicale, cu atât rezultatele sunt mai bune şi retina se poate reataşa. În caz contrar, retina nu mai poate fi pusă la loc. Oamenii ar trebui să-şi dea seama că suferă de aşa ceva când observă că nu mai pot vedea ca înainte, dar ignoră aceste simptome şi de foarte multe ori ajung la oftalmolog cu dezlipiri totale de retină, cazuri în care nu se mai poate face nimic, iar vederea este total compromisă. Aşadar, cu cât vin mai repede la spital, cu atât este mai bine pentru ei şi vederea se poate recupera. Oricum, este clar că mulţi au crezut că le va trece între timp, alţii spun că nu au avut timp să vină la doctor, nu au avut bani sau pur şi simplu au neglijat această problemă”, a explicat dr. Avram.

XXX

De asemenea, trebuie precizat că retina neoperată la timp poate determina modificări fibroase ale vitrosului, care, la rândul lor, favorizează în continuare decolarea retinei, prin tracţiunea pe care o exercită asupra acesteia. În acest fel, se creează un cerc vicios, de la o ruptură retiniană cu o dezlipire localizată, până la dezlipire totală, cu fibrozărivitreo-retiniene.

Taguri articol: boli şi afecţiuni eliza avram oftalmolog boala ochi vedere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU