Femeile însărcinate pot prezenta diverse afecţiuni medicale, preexistente sarcinii, sau induse de sarcină, care pot influenţa indicaţia şi atitudinea anestezică şi care situează pacienta într-o grupă de risc crescut.
Purpura Trombocitopenică Idiopatică este o afecţiune caracterizată prin prezenţa de anticorpi (de obicei de tip IgG) împotriva membranei trombocitare. Cea mai frecventă complicaţie este hemoragia post-partum, care se corelează cu severitatea trombocitopeniei. Trombocitopenia este termenul medical folosit pentru numărul mic de trombocite (plachete sanguine), acestea fiind celule ale sângelui care joacă un rol important în coagularea sângelui. O valoare a trombocitelor peste 50.000/mm3 este considerată suficientă pentru a preveni sângerarea maternă excesivă după delivrenta vaginală sau prin cezariană.
Anestezia regională, în particular cea spinală, poate fi considerată la pacientele asimptomatice cu trombocitele în jur de 50.000/mm3. Transfuzia de trombocite pentru a acoperi tehnica regională nu este recomandată, pentru că durata de viaţă a acelor trombocite este foarte scurtă, din cauza anticorpilor circulanţi.
Multe medicamente frecvent utilizate pot interfera cu durata de viaţă sau cu funcţia trombocitelor (antiinflamatorii nesteroidiene, dipiridamol, heparina, penicilina în doze mari, fenotiazine). Dilema clinică ridicată de aspirină este dacă defectul calitativ plachetar se traduce într-un risc semnificativ de sânge-rare şi deci, de hematom spinal. În urma situaţiilor, în prezent, nu există evidenţă că anestezia epidurală este contrain-dicată la pacientele sub tratament cu aspirină, în absenţa altor factori de risc (trombocitopenie, tulburări de coagu-lare, sindrom HELLP de alte cauze).
Preeclampsia/Sindromul HELLP
Preeclampsia este cea mai frecventă cauză de tromocitopenie în sarcină; 34% din aceste paciente pot prezenta trombocite sub 150.000/mm3, 7,5% sub 100.000/mm3 şi 4-12% din pacientele cu preeclampsia severă prezintă sindrom HELLP (hemoliză, creşterea enzimelor hepatice şi trombocitopenie). În preeclampsie, anomaliile de coagulare apar numai în context de tromboci-topenie. Un studiu prospectiv ce a inclus 100 de paciente cu preeclampsie severă şi preeclampsie suprapusă pe hipertensiune cronică nu a găsit prelungirea PT, APTT sau scăderea fibrinogenului, dacă numărul de trombocite a fost peste 100.000/mm3. Valoarea minimă a trombocitelor, în absenţa tulburărilor de coagulare, compatibilă cu anestezia regională în condiţii de siguranţă, este controversată. Este descrisă utilizarea fără complicaţii a analgeziei epidurale la 30 de paciente cu trombocite între 69.000 - 98.000/mm3.
Recomandări privind anestezia regională
Anestezia regională este contraindicată în prezenţa unei trombocitopenii marcate sau a coagulaţiei evidenţiate prin teste de coagulare. Evaluarea numărului de trombocite înainte de manevra anestezi-că sau a trend-ului trombocitelor într-un interval de timp relativ scurt (o scădere rapidă a numărului de trombocite poate contraindica manevra regională chiar dacă numărul absolut este în jur de 100.000/mm3). Evaluarea numărului de trombocite înainte de retragerea cateterului epidural. Teste de coagulare la pacientele cu trombocitopenie < 100.000/mm3. Cunoaşterea medicaţiei din ultimele 10 zile. Examen clinic - depistarea semnelor de sângerare la funcţii venoase, de pe mucoase, echimoze. Anestezia spinală cu ac foarte subţire are risc hemoragic mai mic decât anestezia epidurală. Administrarea de ser fiziologic sau anestezic local pe acul Touhy înainte de inserţia cateterului epidural. Limitarea inserţiei cateterului în spaţiul epidural - ideal 3 cm, maxim 5 cm. Poziţia de decubit lateral stânga este asociată cu distensia mai redusă a venelor epidurale. Respectarea intervalului de timp dintre anticoagulare şi intervenţia anestezică.
Pentru informaţii suplimentare, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.
Echipa Spitalului privat Euromaterna