10 Ianuarie 2020
715 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane suferă de astm, acesta fiind o boală nu doar periculoasă, ci mai ales chinuitoare, în anumite cazuri, mai ales dacă nu știți cum să o țineți sub control și să evitați factorii de risc. Partea proastă este că, deși tratat, astmul nu poate fi vindecat, dar poate fi controlat, dacă pacienții respectă câteva reguli simple.

Conform unui nou studiu al Societății Europene de Pneumologie, în fiecare săptămână, unul din cinci pacienți cu astm sever suferă o criză atât de puternică, încât devine incapabil să mai solicite ajutor. Totul se întâmplă datorită faptului că pacienții nu știu că pot duce o viață normală în condițiile în care își iau tratamentul și se feresc de factorii de risc.

Este adevărat că unii factori de risc sunt mai greu de controlat, însă există un număr de factori de risc care pot fi controlați și care ar putea fi evitați astfel încât să le îmbunătățească pacienților calitatea vieții.

Spre exemplu, a declarat dr. Mihaela Stănușel, aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători, iar mulți dintre aceștia nu renunță definitiv la acest viciu nici după confirmarea bolii.

De asemenea, există factorii de mediu, unde astmul ocupațional poate apărea ca o reacție la anumiți alergeni de la locul de muncă. Nu în ultimul rând, pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că alimentația joacă un rol semnificativ în ameliorarea acestei boli.

Ca urmare, introduceți mai des în dieta dumneavoastră alimente bogate în fibre, fructe și legume, pentru că acestea ajută organismul să lupte cu această problemă, care, de cele mai multe ori, perturbă serios viața pacientului. Pe lângă medicația adecvată, astmul poate fi controlat și prin evitarea stimulilor care inflamează căile respiratorii. De aceea, este foarte important ca pacienții să beneficieze de suportul medical necesar, astfel încât aceștia să cunoască factorii declanșatori și modul de a-i evita.

Controlul periodic, esenţial

Înainte de toate, însă, controlul periodic este esențial atât pentru menținerea sub control a simptomelor, factorilor de risc și exacerbările, cât și pentru evaluarea reacțiilor la tratament. Desigur, frecvența vizitelor diferă de la un pacient la altul, în funcție de nivelul inițial de control, receptivitatea la tratament și implicarea pacientului în managementul independent. Cu toate acestea, primul control ar trebui făcut între o lună și trei luni de la începerea tratamentului, urmând ca apoi să se repete o dată la 3-12 luni. În cazul unei exacerbări, un control în termen de o săptămână ar trebui realizat.

Reducerea tratamentului se va face numai după o perioadă de trei luni de menținere a astmului sub control, însă depinde de la caz la caz, în funcție de tratamentul curent și factorii de risc. De asemenea, trebuie ținut cont și de momentul adecvat, nu se reduce tratamentul în cazul călătoriei, sarcinii și existenței unei infecții respiratorii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU