26 Noiembrie 2015
1355 accesări
0 comentarii

Mergem în supermarket şi ne umplem coşurile până la refuz. Şi nu este exagerare, dacă e să ţinem cont de faptul că românii sunt cunoscuţi drept campionii risipei la capitolul produse alimentare.Asta pentru că, de cele mai multe ori, accentul cade pe cantitate şi nu pe calitate.

Câţi dintre noi citesc etichetele alimentelor şi atunci când nu cunosc un anumit ingredient îl lasă înapoi pe raft? Foarte puţini, bineînţeles. Şi asta pentru că inducerea în eroare a consumatorului este încă o practică des întâlnită.

Aşadar, iată câteva sfaturi pentru a şti cum să interpretezi etichetele alimentelor şi să nu te laşi păcălit de menţiuni de genul "Organic", "Bio" sau "Dietetic".

Conţinut redus de grăsime: produsul trebuie să conţină până în 3 g de grăsime per porţie sau per suta de grame de produs.

Produs natural: alimentul nu are voie să conţină coloranţi, arome artificiale sau adaosuri sintetice. În cazul produselor de origine animală, acestea trebuie să fie cât mai puţin procesate.

Produs organic: produsul trebuie să conţină minimum 95% ingrediente organice.

Light: produs cu conţinut redus de grăsimi (până în 50%), cu conţinut redus de calorii sau sare faţă de compoziţia produsului original.

Fără colesterol: sub 2 mg de colesterol per porţie şi sub 2 g de grăsimi saturate per porţie.

Grâu integral: produsul este făcut din 100% făină integrală de grâu.

Multicereale: în compoziţia produsului intră mai multe tipuri de cereale, dar acest lucru nu garantează că aceste cereale sunt sănătoase sau integrale.

Carne slabă: carne cu un conţinut mai mic de 10 g grăsime (dintre care maxim 4,5 g grăsimi saturate şi maxim 95 mg colesterol) la suta de grame.

Conţinut redus de sare: produsul trebuie să conţină sub 140 mg de sodiu per porţie, adică 10% din doza zilnică recomandată.

Sursă bună de … : respectivul produs trebuie să conţină cel puţin 10% din vitaminele sau mineralele menţionate în etichetă.

Fără grăsimi trans:alimentele procesate au de obicei scris pe etichetă „fără grăsimi trans”. Acest lucru nu trebuie să fie neapărat adevărat. Atât timp cât un produs conţine mai puţin de 0,5 gr. de grăsimi trans per porţie, este permis să se treacă acest lucru pe etichetă. Asiguraţi-vă că verificaţi lista ingredientelor; în cazul în care cuvântul „hidrogenat” apare oriunde pe etichetă, atunci conţine grăsimi trans.

Nu conţine mult zahăr:Dacă vedeţi zahărul pe primele locuri pe lista de ingrediente,atunci e clar căprodusul conţine mult zahăr. Dar ca să inducă în eroare,producătorii introduc adesea diferite „tipuri” de zahăr. Aşadar, fie că vedem„sirop de porumb bogat în fructoză” sau „suc de trestie deshidratat” – tot cu zahăr avem de-a face.Verificaţi dacă un produs conţine mai mult de un tip de zahăr, deoarece atunci zahărul poate fi într-adevăr printre ingredientele de top. Sună natural, dar este de fapt doar zahăr!

Substanţe periculoase, mascate sub alte denumiri.Mulţi oameni susţin că au reacţii adverse la anumite ingrediente alimentare şi aleg să le evite. Cu toate acestea, mulţi producători ascund aceste ingrediente controversate,folosind denumirile tehnice pe care oamenii nu le cunosc. De exemplu, în Europa, MSG (glutamat monosodic) poate fi numit E621, iar caragenanul poate fi numit E407. Despre ambele se ştie că sunt cancerigene.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii