În general, în cazul unei viroze uşoare, perioada de convalescenţă este de aproximativ trei zile, iar în cazul unei gripe cam de o săptămână. Totuşi, dacă această perioadă de refacere este depăşită, specialiştii recomandă prezentarea de urgenţă la medic, întrucât efectele în cazul unei gripe prelungite şi netratate pot fi fatale.
Medicii spun că o răceală persistă, în special, în rândul bolnavilor de astm, diabet sau în rândul celor care suferă de insuficienţă cardiacă. Tocmai de aceea, dr. Rodica Tănăsescu este de părere că o răceală sau o viroză care persistă nu trebuie tratată cu superficialitate de către pacient, recomandând prezentarea de urgenţă la medic. „O gripă prelungită poate duce la pneumonie sau alte viroze respiratorii mai complicate”, a precizat medicul. De ce? Pentru că pneumonia este o infecţie la nivelul plămânilor cauzată de o multitudine de microorganisme precum fungi, bacterii, virusuri sau paraziţi. Chiar dacă în primele zile joacă rolul unei banale răceli, netratată, pneumonia duce la complicaţii foarte grave, până la deces.
La rândul ei, răceala se deosebeşte de pneumonie prin febră şi frisoane puternice ce ţin o perioadă lungă de timp, tuse, respiraţie însoţită de şuierături, dureri toracice. Doctorul suspectează o pneumonie atunci când la ascultarea plămânilor aude anumite zgomote, însă radiografia toracică este cea care stabileşte diagnosticul. Alte metode de diagnostic sunt analiza sputei, unde se determină microorganismul care a cauzat boala, testele de sânge care pot indica o creştere a globulelor albe sau bronhoscopia, un tub flexibil este introdus pe gură sau pe nas, pentru ca doctorul să examineze direct plămânii pacientului pentru a lua probe. Reţineţi încă un lucru! Tusea prelungită maschează o altă boală de plămâni. Totodată, tuberculoza are simptomatologie asemănătoare cu gripa, însă ea este declanşată de un bacil care se instalează în plămâni. Atunci când imunitatea este scăzută, ca după un episod de gripă, acesta se poate activa şi poate produce tuberculoza.
În acelaşi timp,tusea prelungită timp de trei- patru săptămâni asociată cu febra, transpiraţii nocturne, dureri în piept şi scăderi în greutate sunt semne care trebuie să vă trimită de urgenţă la medicul de familie. Aceste complicaţii nu sunt singurele care pot surveni dintr-o banală răceală. Somnul insuficient, negarea stării de sănătate, lipsa controalelor medicale, stresul, deshidratarea, consumul de alcool, tutunul, dar şi folosirea excesivă a spray-urilor decongestionale sunt elemente care duc la agravarea unei răceli şi a stării de sănătate generale. Nu în ultimul rând, o banală bronşită sau inflamarea căilor respiratorii se poate transforma într-o boală nevindecabilă, cu consecinţe grave pe termen lung. Înainte de toate, însă, astmul este cea mai de temut afecţiune care poate surveni după răceli netratate.