Deseori, părinţii au tendinţa de a face comparaţii între fraţi, îi compară unul cu altul, dar şi cu alţi copii. Uneori, prin aceste comparaţii, adulţii încearcă să-şi dea seama dacă cel mic se încadrează sau nu în media normală sau este peste media celorlalţi copii, în special atunci când vine vorba despre inteligenţă, comportamente sau de progrese de orice fel şi multe altele.
Specialiştii BB Center din Constanţa sunt de părere că acest obicei nu numai că este dăunător, dar mai ales este inutil şi nu reuşeşte deloc să motiveze copilul, pentru a-i prinde din urmă pe ceilalţi.
„Astfel de comparaţii pun presiune pe copil şi cresc cantitatea de stres la care, oricum, copilul este supus zilnic”, au explicat aceştia.
Tocmai de aceea, adulţii trebuie să fie conştienţi de motivele pentru care nu trebuie să-şi compare copilul cu alţii. În primul rând, fiecare micuţ are potenţial, trebuie doar să-l ajutaţi să-şi descopere capacităţile pe care le are. Apoi, dacă micuţul vecinilor sau al prietenilor ştie deja să citească, iar copilul dumneavoastră nu face încă acest lucru, nu-i reproşaţi celui mic acest aspect.
Ba dimpotrivă, încurajaţi-vă copilul în tot ceea ce face. Spuneţi-i mereu: „Poţi să faci asta!”, iar acest lucru îl va încuraja mereu, iar el va dori să facă mai mult, deoarece ştie că voi, părinţii, credeţi în el.
Aşa că, chiar dacă, la un moment dat, copilul nu are un rezultat dorit, nu-l comparaţi cu nimeni, pentru că acest lucru îi poate crea un complex de inferioritate, iar el se poate simţi nesigur pe capacităţile lui. Uneori se întâmplă ca aceşti copii să renunţe la ceea ce fac, crezând că nu vor fi niciodată mai buni. Ca urmare, spuneţi-i mereu celui mic cât de mândri sunteţi de rezultatele lui. În plus, nu-l certaţi şi nu-i faceţi observaţii în prezenţa altor persoane.